Κριτική για την Συνέντευξη Τύπου του Κ.Θ.Β.Ε. με θέμα “Καλοκαιρινή περίοδος 2016”

Written by

Σπάνια ένας κριτικός Τέχνης επιχειρεί να γράψει ένα κείμενο για κάτι που δεν είναι καλλιτεχνικό. Στην δική μας περίπτωση πρόκειται για ένα γεγονός που ξεκινάει να είναι καλλιτεχνικό (ή : βασίζεται στην Τέχνη) αλλά αποκτά διαστάσεις οργανωτικές.

Την Τετάρτη 18 Μαϊου και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε στο χώρο έξω από τον Εξώστη του Βασιλικού Θεάτρου μια Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ με θέμα “Καλοκαιρινή Περίοδος 2016”. Σ’ αυτήν διαπιστώσαμε δυο βασικά λάθη, το ένα χωροταξικό και το άλλο οργανωτικό. Το χωροταξικό αφορούσε το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες είχαν τοποθετηθεί σε μια ευθεία γραμμή μπροστά από μια μεγάλη τζαμαρία, με αποτέλεσμα το φως του ήλιου που έμπαινε από πίσω τους να μας εμποδίζει να δούμε καθαρά τα πρόσωπά τους. Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει το γεγονός ότι οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι ήταν τόσοι πολλοί, που υπήρχαν πολλοί όρθιοι. Κατά συνέπεια, η κριτική μας καταλήγει σε μια πρόταση : γιατί να μην γίνει η Συνέντευξη σε έναν άλλο χώρο, π.χ. στον υπόγειο χώρο του ίδιου θεάτρου μπροστά από το κυλικείο (όπου δεν υπάρχει θέμα ήλιου) ή ακόμη και μέσα στο ίδιο το θέατρο ή στην ΕΜΣ (με πάρα πολλές διαθέσιμες θέσεις, αμφότερα) ?

Η άλλη μας παρατήρηση ήταν το θέμα της σειράς των παρουσιαζόμενων καλλιτεχνικών παραγωγών : παρουσιάστηκαν τα “μεγάλα” ονόματα στην αρχή της Συνέντευξης (θεατρικά έργα : “Επτά επί Θήβας” και “Αγαπητικός της Βοσκοπούλας”) και αφέθηκαν για το τέλος τα δεύτερα (χορηγός, κουκλοθέατρο κλπ). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μόλις τελείωσε η Συνέντευξη του δεύτερου έργου και να μείνουν ελάχιστοι για τα υπόλοιπα.

΄Αρα θα έπρεπε να αρχίζαν από τα μικρότερης εμβέλειας θεάματα και να καταλήγαν στα μεγαλύτερης. ΄Η έστω να πραγματοποιούνταν κάποιες σε μια άλλη ώρα , π.χ. λίγο νωρίτερα, με ένα διάλειμμα, ώστε να ξεχωρίζουν οι μεν από τις δε. ΄Η, τέλος, να γινόταν έγκαιρα μια ανακοίνωση υπενθύμισης πως σε λίγα λεπτά θα ακολουθούσαν κι άλλες Συνεντεύξεις. ΄Αλλωστε για ποια ομοψυχία των καλλιτεχνών του ΚΘΒΕ μιλάμε όταν οι “συνάδελφοι” αποχωρούν από την Συνέντευξη (για να πάνε, απλά, για καφέ 😉 λίγο πριν μιλήσουν οι επόμενοι ;
΄Ενα άλλο, γενικής φύσεως, που το διαπιστώνουμε σε πολλές συνεντεύξεις : γιατί οι παρουσιαζόμενοι δεν επικεντρώνονται στα της παράστασης και αναλύουν προσωπικές άσχετες ιδέες ; Αυτές “τρώνε” το χρόνο των δημοσιογράφων και επιφέρουν καθυστερήσεις εις βάρος των υπολοίπων που πρέπει να μιλήσουν, όπως οι προαναφερθείσες “μικρότερες” παραστάσεις. Τέλος, να μην ξεχνάμε πως ένα καυτό θέμα δεν αναφέρθηκε καθόλου χθες : γιατί το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας “κατεβαίνει” στην Επίδαυρο με 2 παραγωγές (κάθε χρόνο) και το Κρατικό μόνο με μία ; Αναφέρθηκε απλά πως τα οικονομικά του Θεάτρου είναι σε πτώση, αλλά καμία, έστω και μικρή, ανάλυση για τα αίτια και την πιθανή έξοδο από τα προβλήματα ….
Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη συνέντευξη του ΚΘΒΕ, όπου ίσως ακουστούν όλα αυτά. Ευχόμαστε, πάντως, καλή επιτυχία στις καλοκαιρινές παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε.