Locomondo : «Οδύσσεια», η νέα τους δισκογραφική δουλειά (συνέντευξη)

Written by

Locomondo-llageΤο επταμελές συγκρότημα που ανακατεύει τις μουσικές του κόσμου, με βάση την reggae, αντέχει και συνεχίζει να προσφέρει τη θετική μουσική του ενέργεια, σε εποχή που τη χρειάζεται. Ο Γιάννης Βαρνάβας, μέλος του γκρουπ, μας μίλησε για τους «Locomondo» σήμερα και την «Οδύσσεια», τη νέα τους δισκογραφική δουλειά.

Οι δυσκολίες ή και οι απαιτήσεις, είναι περισσότερες σήμερα που έχετε καταξιωθεί, απ’ ότι στα πρώτα σας χρόνια; Σίγουρα τα πράγματα αλλάζουνε με τον καιρό. Περισσότερες συναυλίες, μεγαλύτεροι χώροι, πιo «επαγγελματική» προσέγγιση. Το «επαγγελματική» το βάζουμε σε εισαγωγικά, γιατί το όλο πράγμα ξεκινάει από την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και τη χαρά του να βρισκόμαστε πάνω στην σκηνή. Απλά πλέον πρέπει να παρουσιάζουμε ένα συναυλιακό πρόγραμμα και όχι μία χαλαρή εμφάνιση σε ένα μπαράκι που έχει μια τελείως άλλη ατμόσφαιρα και δυναμική. Στο μπαράκι μπορείς να πιεις και ένα ποτάκι παραπάνω, να μιλήσεις με τον κόσμο αλλά και να παίξεις πιο ελεύθερα, να πλατειάσεις ακόμα και στο παίξιμο σου. Στην συναυλία πρέπει να είσαι πιο συγκεκριμένος και η δυναμική είναι τελείως διαφορετική.

Πώς χωνεύονται ανώδυνα οι ιδιαιτερότητες του καθενός σας μέσα στο συγκρότημα; Το πιο σημαντικό στοιχείο στην μπάντα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του γκρουπ. Αυτό ήταν που μας έφερε κοντά στην αρχή σαν παρέα και αυτό είναι που μας κρατάει κοντά. Χωρίς αυτό θα ήμασταν μια μπάντα από πληρωμένους μουσικούς. Ένα άλλο σημαντικό είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, το να γράφεις τραγούδια, να κάνεις ζωντανές εμφανίσεις, περιοδείες. Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία ίσως να μην υπήρχαν «Locomondo».

Λίγα λόγια για τις φετινές σας συναυλίες, για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη… Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη μετά την κυκλοφορία του καινούργιου μας δίσκου, παρ’ όλο που έχουμε παίξει ήδη μερικά κομμάτια από τον καινούργιο μας δίσκο κατά καιρούς. Αυτή την φορά ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να ακούσει περισσότερα κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο «Οδύσσεια» σε συνδυασμό με τα παλαιότερα μας τραγούδια.

Πώς νιώθετε να λειτουργεί η μουσική σας στον κόσμο στο κοινωνικό φόντο της κρίσης των τελευταίων χρόνων; Είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι γενικά, μας αρέσει να βλέπουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμα και μέσα από τα τραγούδια μας. Θα πει κανείς «τι θετικό βλέπεις ρε φίλε σ’ αυτό που ζούμε τώρα;» Αυτό που ελπίζουμε είναι αυτή η κρίση ίσως να αποδειχθεί στο τέλος μια καλή ευκαιρία για να διορθώσουμε τα λάθη μας σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία αλλά και σαν κράτος. Το να βγούμε δυνατότεροι στο τέλος και καλύτεροι από αυτό που ήμασταν πριν θα είναι το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί.

Πώς εσείς ως ένα πολύ πολυμελές συγκρότημα αντιμετωπίζετε την γενικότερη σμίκρυνση (οικονομική και όχι μόνο) που επήλθε λόγω της κρίσης; Είχαμε ένα καλό από την αρχή σαν συγκρότημα. Πάντα προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το εισιτήριο σε λογικά επίπεδα, με σκοπό να εξασφαλιστεί το κόστος της παραγωγής και την πληρωμή μας. Πότε δεν πήγαμε να βγάλουμε εύκολα λεφτά υπερτιμολογώντας μια συναυλία. Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα εν καιρό κρίσης να καταφέρουμε να κρατήσουμε το εισιτήριο μας σε λογικά πλαίσια. Μας έχει βοηθήσει πολύ αυτή η πολιτική.

Πόσο εξοικειώθηκε (μυήθηκε ίσως) ο κόσμος σας με τη ρέγκε σας;  Ήταν κάτι το οποίο έγινε πολύ φυσικά. Πάντα παίζαμε τη μουσική μας όπως θέλαμε εμείς. Εμφάνιση με την εμφάνιση, τραγούδι με το τραγούδι ο ήχος μας έγινε αναγνωρίσιμος και πλέον το να παίζεις μια μουσική με επιρροές από την μουσική της Καραϊβικής σε συνδυασμό με ελληνικό στίχο δεν ακούγεται και τόσο ξένο στα αυτιά του κόσμου, είναι ο ήχος των «Locomondo».

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στις συναυλίες σας; Τις μαγικές στιγμές που το συγκρότημα και ο κόσμος των ακροατών γίνονται ένα, που δημιουργείται αυτό το σπιράλ ενέργειας που ξεκινάει από την σκηνή, πηγαίνει στον κόσμο και ξαναγυρίζει πίσω με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό είναι ένα μαγικό συναίσθημα που αξίζει να το ζήσει κανείς.

Σας απασχολεί η σκέψη της διεύρυνσης των μουσικών που γράφετε και γενικά υπηρετείτε, σε άλλες μορφές ή είδη; Αυτό υπήρχε πάντα στην μουσική μας, ίσως και από τον πρώτο δίσκο. Πάντα προσπαθούμε να περάσουμε τις δικές μας αγάπες, αν θες, στη μουσική μας, είτε αυτό γίνεται με το να διασκευάζουμε ένα παραδοσιακό κομμάτι είτε με το να ενορχηστρώνουμε ένα τραγούδι χωρίς να είμαστε απόλυτοι στον «Reggae» ήχο. Στον τελευταίο δίσκο μας υπάρχουν κομμάτια με country επιρροές π.χ. , κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει σε δίσκο μας μέχρι τώρα.

Η δισκογραφία σας σε τι φάση βρίσκετε; Πώς σκέφτεστε το θέμα της μορφής και της διανομής της μουσικής σας; Όπως είπαμε και πριν μόλις κυκλοφορήσαμε τον καινούργιο μας δίσκο που λέγεται «Οδύσσεια». Η διανομή του cd γίνεται μέσω της «Archangel», αλλά υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω «Itunes» και «Amazon». Λόγω της έλλειψης των δισκοπωλείων προσπαθούμε να πουλάμε το cd στις συναυλίες μας, με πολύ μικρότερο κόστος από ότι να το πάρεις από ένα κατάστημα, μίας και δεν υπάρχει το μερίδιο του κέρδους του δισκάδικου. Σε παγκόσμιο επίπεδο η δισκογραφία περνάει κρίση. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί υπάρχει και η οικονομική κρίση στην μέση. Το γεγονός είναι ότι οι όροι και οι κανόνες της δισκογραφίας αλλάζουν, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε σε αυτές.

Ο χειμώνας πού θα σας βρει; Τα σχέδια για τον χειμώνα δεν είναι ακόμα συγκεκριμένα. Υπάρχουν μερικές προγραμματισμένες συναυλίες στο εξωτερικό, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλες. Μετά από μία μικρή περίοδο ξεκούρασης ίσως να ακούσετε νέα μας…

info:
Τo «1ο A21 Freefom Fest» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 27/09 και το Σάββατο 28/09 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Oι Locomondo θα εμφανιστούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Συνέντευξη στον Χρήστο Μιχαλέρη