Μαρίκα Κοτοπούλη – το Αγρίμι, κριτική παράστασης

Written by

Η  μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, ενέπνευσε τη καλή ηθοποιό Δήμητρα Παπαδήμα να γράψει, να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει το έργο ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ, γνωρίζοντάς μας άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής της εξαιρετικής πρωταγωνίστριας, την αγάπη της για το θέατρο, τη λατρεία της για τον Ίωνα Δραγούμη, τις συναισθηματικές της μεταπτώσεις, την εξάρτησή της από τη μορφίνη, τον ανταγωνισμό της με την Πηνελόπη Δέλτα, ερωμένη του Δραγούμη, την απελευθέρωσή της, άμα τω αγγέλματι της δολοφονίας του Δραγούμη και τέλος το γάμο της με τον θεατρικό επιχειρηματία Γιώργο Χέλμη.

Η Δήμητρα Παπαδήμα, καταπιάνεται με τον μεγάλο έρωτα του Δραγούμη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Αναλύει με λεπτομέρεια την ψυχοσύνθεσή της, ενθουσιάζεται και λυπάται, πονά και χαίρεται, ελπίζει και απελπίζεται, πάντοτε με το πορτραίτο του Δραγούμη στο καμαρίνι της.

Ο βαθύς έρωτάς της για τον πολιτικό αποτελεί το κεντρικό θέμα του έργου, με το αντικείμενο του πόθου της να είναι πάντοτε απών.

Όντας η Παπαδήμα συγγραφέας, σκηνοθέτης-μαζί με τον Γιάννη Μποστατζόγλου- και ερμηνεύτρια, αποδεικνύει τη μελέτη σε βάθος της προσωπικότητας της Κοτοπούλη, το λεξιλόγιό της και τη ταξική διαφορά από τον Δραγούμη, που ήταν και ο κύριος λόγος που  δεν συνήψαν γάμο, ίσως και με ευθύνη των γονέων του.

Η ηθοποιός έπαιξε με την ώθηση  των πραγμάτων στα άκρα, εξάντλησε ερμηνευτικές και σωματικές δυνατότητες, οδήγησε τον εαυτό της, με τη βοήθεια του Γιάννη Μποστατζόγλου, σε εξαιρετική απόδοση του κειμένου, στο οποίο προσέδωσε χρωματιστές και ολόμαυρες εικόνες, χαρακτηριστικές της κατάστασης που βίωνε.

Η Κοτοπούλη-με την ερμηνεία της- επιδόθηκε σε ένα μάγκικο τρόπο έκφρασης, με οσμή πεζοδρομίου, λέξεις βγαλμένες από υπόνομο, αποθέωση και ύβρεις εναντίον του αγαπημένου της.

Ο Γιάννης Μποστατζόγλου εμφανίσθηκε ελάχιστα ως θαυμαστής και μετέπειτα ως ο σύζυγος Γιώργος Χέλμης της Κοτοπούλη.

Συγχαρητήρια στην υπέροχη Δήμητρα Παπαδήμα για τη τριπλή ιδιότητά της.

Ταυτότητα της παράστασης – Μαρίκα Κοτοπούλη – το Αγρίμι, στο θέατρο Αθήναιον
Κείμενο – Δήμητρα Παπαφήμα
ΣΚηνοθεσία – Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Μποστατζόγλου
Σκηνικά-κοστούμια – Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί – Γιώργος Φωτόπουλος
Μουσική – Χρήστος Στεργίου
Ερμηνεία – Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Μποστατζόγλου