ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ

Written by

Όταν ο σύγχρονος Αριστοφάνης, Μέντης Μποστατζόγλου-Μποστ- γραφει, ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί και ο Μάκης Παπαδημητρίου ερμηνεύει, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό.

Το θέατρο Δάσους –ιδανικός χώρος- για καλοκαιρινές παραστάσεις-ήταν γεμάτο από θεατές που παραληρούσαν, τιμώντας τους δημιουργούς που με μεγάλη επαγγελματική ευσυνειδησία χάρισαν ένα υπέροχο δίωρο σε όσους προσήλθαν στο θέατρο.

Το έργο, ανατρεπτικό σε ‘ολη τη διάρκειά του, απολαυστικό και διεισδυτικό μαζί, εντυπωσίασε με το δεκαπεντασύλλαβο του δημιουργού, την τελειότητα του σκηνοθέτη και την απολαυστική ερμηνεία του καλύτερου έλληνα κωμικού Μάκη Παπαδημητρίου, που πλαισιούμενος από πολύ καλούς ηθοποιούς εντυπωσίασε, ερμηνεύοντας τη Μήδεια.

Στο έργο υπάρχουν και σύγχρονες προσθέσεις που το κάνουν πιο εύπεπτο και αποδεκτό.

Οι αναφορές στις υποθέσεις βιασμού, εμβολιασμού, ανταγωνισμού των ποδοσφαιρικών ομάδων προσδίδουν μια ακόμη πιο πικάντικη γεύση στο εορταστικό θεατρικό πιάτο.

Η Μήδεια-πολλές φορές αναφέρονται και τα μύδια- αγανακτισμένη από την αδιαφορία στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών της, τη σεξομανία που τους διακρίνει, την αναγραφή στους τοίχους χυδαίων και ανορθόγραφων ποδοσφαιρικών συνθημάτων και απελπισμένη από τις απιστίες του συζύγου της Ιάσονα, μετατρέπεται σε φόνισα, κακούργα δολοφόνισα, παίρνει ένα χασαπομάχαιρο και σφάζει όποιον βρει μπροστά της.

Ο Μποστ, γνωρίζοντας όσο  κανένας την ελληνική πραγματικότητα , με έργα όπως το συγκεκριμένο, η Φαύστα, το επάγγελμα της μητρός μου, μας παρέδωσε αυθεντικό το μεγαλείο της φυλής μας, όπως και τα λάθη μαζί με τα πάθη μας.

Τα έργα του παρουσίασε το θέατρο Στοά  με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη να είναι απολαυστικοί.

Η θεατρική Εταιρεία ΜΥΘΩΔΙΑ μετά από τον καλό άνθρωπο του Σετσουάν και την εξαιρετική γίδα ή ποια είναι η Σύλβια μας δώρισε εν καιρώ πανδημικών δυσκολιών ένα εξαίρετο έργο, μια κωμωδία ολκής με τους συντελεστές να ξεπερνούν τους εαυτούς τους.

Η μουσική διδασκαλία, προσαρμογή, ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο ήταν του Γιάννη Μαθέ.

Η στήλη εύχεται στη ΜΥΘΩΔΙΑ και άλλες παρόμοιες επιτυχίες.

Διανομή:

Μήδεια – Μάκης Παπαδημητρίου
Οιδίποδας – Γιάννης Καλατζόπουλος
Ευριπίδης – Γιάννης Δρακόπουλος
Καλόγρια Πόλυ – Μαρία Διακοπαναγιώτου
Ιάσων – Νίκορέστης  Χανιωτάκης
Τροφός – Γεράσιμος Σκαφίδας
Αντιγόνη – Άννα Φιλιππάκη
Ψαράς /Εξάγγελος – Άννα Κλάδη

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ