Μαίρη Κωνσταντινίδου, ίδρυσε και διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης *συνέντευξη

Written by

Η κ. Μαίρη Κωνσταντινίδου ίδρυσε την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, την οποία διευθύνει με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Ο υπογράφων παρακολούθησε μερικές πρόβες της και, γεμάτος περιέργεια αλλά και θαυμασμό από όσα είδε και άκουσε, θέλησε να θέσει στην ίδια μερικές ερωτήσεις.

Κυρία Κωνσταντινίδου πριν πόσα χρόνια ιδρύθηκε η Μικτή Χορωδία ;
Η Χορωδία ιδρύθηκε το 1987

Ποια η φύση της – ήτοι είναι ανεξάρτητη ομάδα ή μέρος κάποιου οργανισμού;
Είναι ανεξάρτητη και διευθύνεται μόνο από εμένα.

Από πόσους χορωδούς αποτελείται ;
Αποτελείται από 80 μέλη – τα 35 περίπου είναι άντρες και τα 45 γυναίκες.

Τι είδους σπουδές έχετε κάνει ;
Σπούδασα Ιατρική στο ΑΠΘ αλλά με “κέρδισε” η μουσική. Επίσης από 6 χρονών και για πολλά χρόνια σπούδασα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό (Αγγλία), πιάνο και διεύθυνση.

Πόσες παραστάσεις δίνετε καθ’ έτος ;
Ανάλογα με τη χρονιά. Δεν είναι κάθε χρόνο ο ίδιος αριθμός συναυλιών. Μπορώ να πω ότι κατά μέσο όρο είναι 10 με 12 ανά έτος.

Πόσες εμφανίσεις έχει κάνει η Μικτή Χορωδία ως τώρα σε όλα αυτά τα χρόνια;
Οι εμφανίσεις μας συνολικά ξεπερνούν τις 1.500.

Κρατάτε αρχειακό βιβλίο παραστάσεων ? Θα θέλατε να το εκδώσετε σε βιβλίο;
Βεβαίως και κρατάμε. ΄Εχουν ήδη καταγραφεί σε επετειακό άλμπουμ, που καλύπτει την περίοδο 1987 μέχρι το 2013. Για την περίοδο 2013-2016 ψάχνουμε χορηγό.

Ποια τα κριτήριά σας για να δεχθείτε κάποιον στην Χορωδία σας ; Μπαίνει θέμα ηλικίας ή σπουδών ;
Θέμα ηλικίας δεν υπάρχει αλλά είναι απαραίτητες οι καλές μουσικές γνώσεις. Θα πρέπει κάθε υποψήφιος να ξέρει σολφέζ και να έχει κάποιες καλές γενικότερες γνώσεις μουσικής. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, είναι απόφοιτοι ή σπουδαστές Μουσικών Σχολών.

Υπήρξε κάποιος-α χορωδός που χάρις σε εσάς να “προχώρησε” πιο πέρα ; ΄Η κάποιος που να ήρθε σε εσάς ήδη γνωστός πανελληνίως ;
Πολλοί χορωδοί κάνουν σολιστική καριέρα αυτή τη στιγμή σε Ελλάδα και εξωτερικό στο τραγούδι, την σύνθεση, την διεύθυνση, σε παραγωγές και διδασκαλία. Από την άλλη πλευρά η χορωδία έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς ΄Ελληνες και ξένους καταξιωμένους τραγουδιστές.mikti xorodia thessalonikis

Ποιες ήταν οι ειδικές σας διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια (βραβεία – συμμετοχή σε κάποια ιδιαίτερη παράσταση κλπ.) ;
Είχαμε συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ με διακρίσεις χρυσών και αργυρών μεταλλίων (Αθήνα, Λανκολέν, Ρώμη), καλύτερης χορωδίας και συμπράξεις με μεγάλους σκηνοθέτες, μαέστρους, θέατρα και σολίστ.

Συμμετείχατε και σε γνωστούς θεσμούς-φεστιβάλς ;
Ναι, πολλές φορές “ανοίξαμε” τα “Δημήτρια”, ενώ συμμετείχαμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα “Θεσσαλονίκη 1997”, “Πράγα 2000” και “Πάτρα 2006”.

Με ποιούς άλλους οργανισμούς έχετε συνεργασθεί ;
Με τα δύο Μέγαρα Μουσικής, το ΚΘΒΕ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την ΄Οπερα Θεσ/νίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Δημοτική Ορχήστρα Βόλου, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης μας, καθώς και με ξένες Συμφωνικές ορχήστρες, όπως εκείνες των Πράγα, Καίμνιτς, Ρουμανίας, Ουαλλίας, Αγκυρας, Βεστφαλλίας

mikti xorodia thessalonikis1Πόσες χώρες έχετε επισκεφτεί ως τώρα ; Πάντα βγαίνετε στο εξωτερικό ;
Σχεδόν όλη την Ευρώπη από Ιταλία μέχρι Ρωσία και από Τουρκία μέχρι Φινλανδία, μια φορά τον χρόνο. Την εποχή της μεγάλης κρίσης (2008-16) σταματήσαμε τις “εξόδους”.

΄Ησασταν μέλος του ΦΟΘΚ (Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου-Κινηματογράφου) στην δεκαετία του 1970 – Πόσο σας επηρέασε αυτό στην καριέρα σας ?
Νομίζω ισχυροποίησε τον καλλιτεχνικό μου προσανατολισμό στο δίλλημα “Επιστήμη ή Τέχνη”.

Ποια τα όνειρά ή σχέδιά σας για το μέλλον ;
Η διαρκής ανοδική πορεία της χορωδίας και η συνέχειά της -μετά από μένα- με νέους ταλαντούχους μαέστρους.

Σας ευχαριστώ κ Κωνσταντινίδου για όσα είδαμε, ακούσαμε και για όσα μας είπατε

cityculture.gr/ γράφει ο Σταμάτης Γαργαλιάνος