Μήδεια στο Θέατρο Αμαλία, κριτική παράστασης

Written by

Στο θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης παρακολουθήσαμε το αριστούργημα του Ευριπίδη Μήδεια. Η παράσταση ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης και στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο-θέατρο της Αθήνας.

Το έργο είναι ύμνος μαζί και θρήνος μιας γυναίκας, που απεγνωσμένη από τη προδοσία του συζύγου της μεταβάλλεται σε δολοφόνος.

Η Μήδεια κόρη του βασιλιά  Αιήτη συναντά στη Κολχίδα τον Ιάσονα, που μετέβη για να παραλάβει το χρυσόμαλλο  δέρας. Τον ερωτεύεται παράφορα και τον ακολουθεί στη Κόρινθο, αφού αποκόπτει κάθε σχέση με την πατρική της οικογένεια.

Στη Κόρινθο-όπου ζει με τον άνδρα της και τα δυο παιδιά τους- είναι αντιμέτωπη με την απόγνωση, αφού ο Ιάσων αποφασίζει να την εγκαταλείψει και να νυμφευθεί τη κόρη του Κρέοντα, ο οποίος ζητεί από την Μήδεια να εγκαταλείψει την πόλη, ενδίδει όμως στην αξίωσή της να παραμείνει μία ακόμη ημέρα.

Η Μήδεια, σε έξαρση της εκδικητικότητάς της, δολοφονεί τη νέα γυναίκα του Ιάσονα και τον Κρέοντα, ακολούθως δε τα δύο παιδιά τους, που τα θάβει στο ιερό της Ήρας, με την ίδια δε απομακρύνεται με ιερό άρμα που της δίδει ο Ήλιος.

Η παράσταση σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά –λιτή, μεστή σε νοήματα, κατανοητή- και έξοχη σκηνοθεσία του Δημήτρη Γεωργαλά, ανατέμνει την άνευ ορίων αγάπη, δίνει βαρύτητα στην εγκατάλειψη, στην απόγνωση, διαφοροποιεί τη στάση της γυναίκας -ραδιουργία, ύπουλες ενέργειες- από αυτή του άνδρα -θράσος, συμφέρον, ωμή βία- και εν τέλει αθωώνει – ο Ευριπίδης- την Μήδεια ως θύμα του μεγάλου έρωτά της, αιτία των μεγάλων δεινών.

Ο σκηνοθέτης έσυρε τη παράσταση σε ακραίες καταστάσεις, τόνωσε το ενδιαφέρον των θεατών και κατόρθωσε να εισπράξει από του ηθοποιούς του το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Η Τζούλη Σούμα, σε έναν από τους δυσκολότερους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, κατάφερε να είναι η Μήδεια, να συγκλονίσει με την ερμηνεία της και να αποδώσει υπέροχα τις πολύ κρίσιμες και καταλυτικές σκηνές του έργου, εκφράζοντας πόνο, πάθος, εκδίκηση

Ο Γιώργος Σταυριανός, ως Ιάσων κατέθεσε το ταλέντο του, διήνυσε με επιτυχία τις διανοητικές και συναισθηματικές μεταπτώσεις του, δεν παρασύρθηκε από τη ταχύτητα των εξελίξεων και των ανατροπών.

Η τροφός Κυριακή Καραλουκά συνέδεσε το όνομά της με μία λογική και πόνο, αφήνοντας άριστες ερμηνευτικές εντυπώσεις.

Τέλος, ο Κρέων-Νίκος Δερτιλής – και ο Βασίλης Ψυλλάς συμπλήρωσαν επάξια το ερμηνευτικό ωραίο σύνολο.

Η ταυτότητα της παράστασης Μήδεια στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη
Συγγραφέας Ευρυπίδης
Σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς
Παίζουν: Τζούλη Σούμα, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλήςμ Κυριακή Καραλουκά, Βασίλης Ψυλλάς.