Νόρα του Τερζόπουλου, κριτική παράστασης

Written by

Ο Ίψεν έγραψε το Κουκλόσπιτο το 1879 και το 2019 ο Θεόδωρος Τερζόπουλος το σκηνοθέτησε στο Θέατρο Αττίς ακολουθώντας τη Νόρα στο ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Η Νόρα υπήρξε η πρώτη χειραφετημένη γυναίκα που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή, σκανδαλίζοντας τα ευρωπαϊκά ήθη.

Ο Ίψεν συνδυάζοντας τη ποιητικότητα της θεατρικής γραφής με τη διεισδυτικότητα της αντιμετώπισης του κοινωνικού ζητήματος των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, δίνει το σύνθημα της διατήρησης του θεατρικού έργου αναλλοίωτου στο πέρασμα των χρόνων.

Το κουκλόσπιτο είναι η ιστορία  μιας γυναίκας που ξαναβλέπει τη ζωή της και διαπιστώνει ότι παντρεύτηκε έναν ξένο που έκανε μαζί του παιδιά, αλλά τη μεταχειριζόταν σαν κουκλόσπιτο.

Η Νόρα παίζει το παιχνίδι της ζωής της στην εντέλεια, το οδηγεί στα άκρα, πίσω από τον θεατρικό εαυτό του, το κάνει μελέτη πάνω στο είναι του θεάτρου.

Ο Τερζόπουλος ακολουθώντας ιερά τη τεχνοτροπία του συγγραφέα, παρουσιάζει τη Νόρα σαν ένα άπληστο πρόσωπο που αρέσκεται στη σπατάλη, που ικανοποιεί το ψυχισμό της, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον σύζυγο Τόρβαλντ, που από υπερκόπωση αρρωσταίνει βαριά.

Η κατάσταση της υγείας του άντρα της την κινητοποιεί, τη γεμίζει ενοχές και αποφασίζει να τον βοηθήσει με ένα τρόπο μακρυά από τα ήθη της εποχής

Η ψεύτικη ζωή που ζει, τη σπρώχνει στην έκρηξη, ώσπου εμφανίζεται ο Κρόγκσταντ, δίκην σκοτεινού ασυνείδητου που κρύβει τη διαφθορά, τον εγωκεντριισμό και την απληστία της Νόρας.

Ο Τόρβαλντ  αποδεικνύεται ένας υποκριτής, ένας νάρκισσος, ένα υπερφίαλο υπερεγώ, χωρίς πραγματικές ηθικές αρχές και η Νόρα κάνει την υπέρβαση, δραπετεύει από το συμβατικό κοινωνικό σύστημα αξιών και οδεύει προς το άγνωστο.

Ο σκηνοθέτης πολύ ώριμα ταυτίζει το κίνητρο του θεάτρου με το κενό που παράγει η αυτογνωσία, είναι το τίμημά της.

Οι ηθοποιοί Σοφία Χιλλ, Αντώνης Μυριάγκος και Τάσος Δήμας, μόνιμοι συνεργάτες του Τερζόπουλου ήταν παραπάνω από άψογοι καθώς απέδωσαν με ζωντάνια και υποκριτική τελειότητα τους ρόλους τους.

Η ταυτότητα της παράστασης «Νόρα» στο Θέατρο Αττίς στην Αθήνα

Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Παίζουν:
Νόρα η Σοφία Χιλλ
Τόρβαλντ ο Αντώνης Μυριάγκος
Κρόγκσταντ ο Τάσος Δήμας