Ο έρωτας της βασίλισσας (κριτική)

Written by

Νομίζω ότι η ταινία αδικείται από τον τίτλο της. Γιατί για  άλλα σε προδιαθέτει ο τίτλος ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βαθιά πολιτική ταινία με πολυεπίπεδες αναγνώσεις.

Ο ελληνικής καταγωγής Δανός σκηνοθέτης Νικολά Αρσέλ καταπιάνεται με μια πραγματική ιστορία της Δανίας του 18ου αιώνα που σφραγίστηκε από τις νεωτεριστικές ιδέες του διαφωτισμού. Οι ιδέες των κυριότερων αντιπρόσωπων του ευρωπαϊκού διαφωτισμού (Ρουσώ, Βολταίρος) βρίσκουν έκφραση και υλοποιούνται στο πρόσωπο του Γερμανού γιατρού Στρούντσε, ο οποίος, μέσα από την φιλία και την επιρροή που ασκούσε στον ψυχικά ασταθή βασιλιά της Δανίας Κρίστιαν, βρίσκει την ευκαιρία να περάσει πολλές μεταρρυθμίσεις.

Στην πορεία αυτή σημαντική είναι η αρωγή της νεαρής βασίλισσας, η οποία γίνεται και ερωμένη του καθώς είναι παραμερισμένη από τον άρρωστο σύζυγό της. Ο έρωτας είναι σημαντικός στην ταινία βέβαια αλλά είναι εξιδανικευμένος καθώς μέσα από την ιστορία του ερωτικού τριγώνου ξεκινάει μια επανάσταση η οποία θα αλλάξει το σκοταδιστικό κλίμα της Δανίας. Γρήγορα θα δημιουργηθούν αναταραχές και ενστάσεις από εκείνους που βλέπουν την επιρροή και τα συμφέροντά τους να παραμερίζονται. Ίντριγκες και συνωμοσίες σε ένα παρακμασμένο παλάτι που ασκεί έλεγχο ακόμα και στους τίτλους των βιβλίων που μεταφέρει η νεαρή βασίλισσα από την πατρίδα της την Αγγλία.

Ο σκηνοθέτης ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο κοινωνικοπολιτικό και ερωτικό στοιχείο και δημιουργεί μια ταινία πολύ ενδιαφέρουσα σκιαγραφώντας μια ζοφερή περίοδο της Ευρώπης όπου κυριαρχούσε ο σκοταδισμός, η απολυταρχία, η αμάθεια.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες του ερωτικού τριγώνου, αν και εκείνος που αποτελεί έκπληξη είναι ο Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, στον ρόλο του ψυχικά ασταθούς βασιλιά. Είναι η μεγάλη ανακάλυψη σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο τον οποίο απογείωσε όντας μάλιστα ο πρώτος επαγγελματικός του ρόλος. Ο  Μαντς Μίκελσεν είναι γνωστός από πολλούς ρόλους και εδώ κάνει μια πολύ αξιόλογη ερμηνεία ιδιαίτερα στις τελευταίες σκηνές του τραγικού του τέλους. Πολύ συμπαθητική η ερμηνεία της Αλίσια Βικάντερ, την οποία είδαμε και στην Άννα Καρένινα.

Από τα μεγάλα ατού της ταινίας η πολύ ατμοσφαιρική φωτογραφία (εξαιρετικοί οι φωτισμοί ιδιαίτερα στα τοπία), τα κοστούμια της εποχής και τα σκηνικά και μάλιστα αν αναλογισθούμε ότι χρησιμοποιεί αναλογικά πολύ χαμηλότερα κόστη από τις αντίστοιχες αμερικάνικες υπερπαραγωγές.

Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και ΄Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 2013. Τελικά ο δανέζικος κινηματογράφος μας έδωσε τη χρονιά αυτή μαζί με το πολύ καλό επίσης  «Κυνήγι» δύο έξοχα δείγματα καλών ταινιών.

Ο έρωτας της βασίλισσας- Royal Affair

Σκηνοθέτης: Νικολά Αρσέλ
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ, Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, Τρίνε Ντίρχολμ, Ντέιβιντ Ντένσικ, Σιρόν Μέλβιλ