ΟΧΙ στο “ντάντεμα” του εγώ των άλλων

Written by

Αποφασίστε να πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο “ντάντεμα” του εγώ των άλλων.

Έχετε προσέξει τι συμβαίνει όταν ενώ βλέπετε ξεκάθαρα τον εγωισμό των άλλων, κάνετε τα στραβά μάτια και επιπλέον και από πάνω υπάρχει «ντάντεμα»  στο όνομα της επανασύνδεσης της σχέσης; Ή στο όνομα του να συνεχίζετε να φαίνεστε εσείς οι “καλοί” και οι “σωστοί”; 

Το εγώ των άλλων θεριεύει ακόμα περισσότερο και επίσης το δικό σας γιατί δεν υπήρξατε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Η κίνησή σας αυτή, επειδή έγινε με ιδιοτελή κίνητρα, έχει ως απόρροια ο θυμός σας να μεγαλώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί δε δείξατε τα αληθινά σας αισθήματα, δηλαδή την ενόχλησή σας. Οι άλλοι βέβαια δεν ανταποκρίθηκαν στην “ευγένειά” σας…

Συμπέρασμα: Όταν νιώθετε ότι κάνατε λάθος σε μία σχέση σας, προσπαθήστε να επανορθώσετε και να ζητήσετε συγνώμη αν χρειάζεται. Αν είστε σίγουροι όμως ότι δεν έχετε εσείς κάποιο λάθος, κρατήστε τα καλά σας αισθήματα. Αποφύγετε το “ντάντεμα” το εγώ του άλλου για να επανασυνδεθείτε μαζί του.

Αν η σχέση σας είναι με ένα ώριμο άτομο, ωφέλιμο και έντιμο για τη σχέση σας είναι να μιλήσετε ευγενικά και να πείτε ξεκάθαρα τι σας ενόχλησε.

Αν το άτομο είναι ειλικρινές, θα ακούσει με προσοχή αυτά που έχετε να του πείτε. Ενδεχομένως να παραδεχτεί ότι έχετε δίκιο, ενδεχομένως και όχι.

Ίσως να μοιραστεί τη δική του γνώμη μαζί σας, από τη δική του βέβαια οπτική γωνία, που πιθανόν να είναι διαφορετική από τη δική σας.

Ίσως πάλι σας πει, ότι ενοχλήθηκε και από την πλευρά του με κάποια δική σας συμπεριφορά. Υπάρχει σαφώς και αυτό το ενδεχόμενο και οφείλετε να σκεφτείτε και αυτή την περίπτωση.

Όπως και να έχει, όταν υπάρχει πνευματική ωρίμανση και καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές, τα πράγματα είναι εύκολα και αργά ή γρήγορα θα βελτιωθεί η σχέση σας.

Τι συμβαίνει όταν έχετε να κάνετε με ανώριμα πνευματικά άτομα

Αν όμως η σχέση σας είναι με ένα άτομο καλό μεν, αλλά ανώριμο πνευματικά, που δε θέλει να δει το δικό του λάθος και βλέπει μόνο τα δικά σας, μην έχοντας τη διάθεση να δει τα πράγματα όπως είναι, αλλά με παρωπίδες βλέπει μόνο αυτό που θέλει να δει, τότε η στάση σας πρέπει να είναι διαφορετική, από την παραπάνω περίπτωση.

Όταν μάλιστα πιστεύετε ότι εσείς δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας σε αυτή τη σχέση και η άλλη ψυχή έχει απλά υπερβολικές προσδοκίες από εσάς, τότε ειλικρινά δε χρειάζεται να προβείτε σε περαιτέρω συζητήσεις και ξεκαθαρίσματα. Θα σας έλεγα μάλιστα, πως θα ήταν μάταιο.

Η άλλη ψυχή είναι θυμωμένη μαζί σας και σύμφωνα με τις δικές της πεποιθήσεις, έχει απόλυτο δίκιο και φυσικά δεν είναι «ανοιχτή» να ακούσει τίποτα.

Μην προσπαθείτε να πλησιάσετε αυτό το άτομο για να κάνετε τον «καλό» ή γιατί το έχετε ανάγκη ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Με αυτόν τον τρόπο «νταντεύετε» τον εγωισμό των άλλων.

Τους κάνετε χειρότερα, θεωρούν ότι έχουν δίκιο, επειδή τους πλησιάζετε εσείς πρώτοι. Έτσι προσπαθούν να σας «τιμωρήσουν» με τη στάση τους και ο εγωισμός τους θεριεύει ακόμη περισσότερο. Δεν παίρνουν το μάθημά τους. Ίσως χρειαστεί χρόνο, αλλά είναι δουλειά του άλλου να αναγνωρίσει τα λάθη του και να απομακρύνει το εγώ του. Δική σας δουλειά να ασχοληθείτε και να παρατηρήσετε το δικό σας.

Σε καμία περίπτωση, δεν οφείλετε να κάνετε εσείς τη δουλειά και για τους δύο. Αν το κάνετε, θα χάσετε χρόνο, ενέργεια και θα θυμώσετε περισσότερο με τον εαυτό σας και όχι τόσο με τον άλλον.

cityculture.gr/γράφει η Τάνια Ρούμκου