Παναγιώτης Μέντης- 4 χρόνια ευδόκιμης θητείας στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών *συνέντευξη

Written by

Ο κ. Παναγιώτης Μέντης, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της χώρας μας, θα διανύει από τον ερχόμενο Οκτώβριο τον πρώτο χρόνο ανανέωσης της τετραετούς (πρώτης) θητείας του (2011-2015) στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών”. Διαδέχθηκε τον ηθοποιό, στιχουργό και σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Γκόνη, σε ένα πόστο που, γενικά και σε όλη τη Ελλάδα, δεν συνηθίζεται να “βλέπει” συγγραφείς να το καταλαμβάνουν. Ο κ. Μέντης ήταν και ο πρώτος, χρονολογικά, συγγραφέας που ορίσθηκε διευθυντής σε ένα ελληνικό θεατρικό οργανισμό (σε Κρατικό, Εθνικό, Δημοτικά Θέατρα, Λυρική Σκηνή, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια “ειδικότητα” στην θέση του επικεφαλής). ΄Ετσι οι απόψεις του έχουν εδώ μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα.
Κύριε Μέντη, πόσες παραστάσεις ανέβηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στη διάρκεια της θητείας σας ;
Μέσα στα τέσσερα περίπου χρόνια που είμαι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάστηκαν 45 (σαράντα πέντε) παραστάσεις θεατρικές και μουσικές. Από αυτές οι 14 (δέκα τέσσερις) ήταν παραγωγής του Δημοτικού Θεάτρου μας και αφορούσαν την κεντρική και την μικρή σκηνή. Επίσης παρουσιάστηκαν 10 (δέκα) θεατρικά αναλόγια και 10 (δέκα) μουσικές παραστάσεις μικρών μουσικών συνόλων. Οι υπόλοιπες παραστάσεις αφορούν φιλοξενίες θεατρικών και μουσικών σχημάτων.
΄Ηταν περισσότερες ή λιγότερες από το γενικό μέσο όρο των άλλων διευθυντών ?
Δεν κάθισα ποτέ να μετρήσω τι έκαναν οι προηγούμενοι, με τους οποίους και κατά καιρούς συνεργάστηκα, είτε σαν ηθοποιός, είτε σαν συγγραφέας. Για να υπάρχει το Δημοτικό Θέατρο 32 (τριάντα δυο) χρόνια στις Σέρρες σημαίνει πως όλοι έδωσαν αυτό που τους αναλογούσε.

Θυμόσαστε κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αυτά τα τρία χρόνια ? Κάποιες δυσάρεστες ?
Θυμάμαι μόνο τις χαρές που μοιράστηκα με τους συνεργάτες μου. Ηθοποιούς, τεχνικούς, διοικητικούς. Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν τίποτα. Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών όμως χρωστά πολλά και στη Δημοτική αρχή της πόλης. Τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δ.Σ. και τους ανθρώπους του Δημοτικού και Διοικητικού συμβουλίου.
Το ΔΗΠΕΘΕ έχει θετικό ή αρνητικό οικονομικό πρόσημο σήμερα ?
Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών μόνο θετικό πρόσημο έχει να παρουσιάσει και αυτό μπορεί να αποδειχθεί από έρευνα που μπορεί να διεξαχθεί ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης των Σερρών.
Ποια ήταν η αγαπημένη σας παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ και γιατί ;
Δεν ξεχωρίζω καμιά από τις παραστάσεις. Τις αγαπώ όλες γιατί σε όλες υπάρχει η ψυχή και η αγωνία για το καλύτερο, τόσο από εμένα όσο και από τους συνεργάτες μου. Επίσης τα θέματα των έργων κάθε φορά ήταν τόσο διαφορετικά που κέντριζαν το ενδιαφέρον μας σαν να ξεκινούσαμε με την ορμή της πρώτης φοράς. Ανακαλύψαμε σε κάθε παράσταση μόνο το να προχωράμε μπροστά.
Μπορεί ένας συγγραφέας να θεάτρου να ζει από τα έργα που γράφει, στην χώρα μας ;
Αν είναι ταλαντούχος, ναι ! ΄Εζησα από την συγγραφή, ίσως γιατί ήμουν και τυχερός, καθώς έγραφα σε μια γόνιμη περίοδο. Οι θεατρικοί οργανισμοί στους οποίους έδινα τα έργα μου, πολλές φορές είχαν τόσο κόσμο που έβαζαν και καρέκλες για τους υπεράριθμους θεατές. Τα ποσοστά στα κρατικά θέατρα ήταν 22% εκείνη την εποχή. Ενώ στα ΔΗΠΕΘΕ και το Ελεύθερο Θέατρο 10%, άρα ένα θεατρικό έργο που έκανε επιτυχία, εξασφάλιζε τη δυνατότητα να πορευτεί οικονομικά, και να βγάλει, αν θέλετε, το “ψωμί του”, ο θεατρικός συγγραφέας..
Κύριε Μέντη, σας ευχαριστώ πολύ !
Κι εγώ το ίδιο.

*Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Μέντη στον συνεργάτη μας κ. Σταμάτη Γαργαλιάνο.