Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Written by

            Στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον η Θεατρική Έρευνα-Θέατρο Αναζήτηση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το έργο των Αχιλλέα Ψαλτόπουλου-Νατάσας Κοντελετζίδου- Πίσω από τις κλειστές πόρτες- στις 21 και 22 Φεβρουαρίου.

Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, ένας ολοκληρωμένος θεατράνθρωπος, ο μοναδικός πλέον στην Θεσσαλονίκη, πολυδιάστατος και πολύπειρος, επιτυχημένος και ασυμβίβαστος, με την βοήθεια της κ. Κοντελετζίδου περιγράφει γλαφυρά και τολμηρά σκηνές που διαδραματίζονται στο στάδιο της επιλογής ηθοποιών, προκειμένου οι τελευταίοι να υποδυθούν ρόλους σε κινηματογραφικό έργο.

Έτσι μυούνται οι θεατές στα δρώμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες, σε ό,τι οι εκτός σκηνής δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, να φαντασθούν, να υποπτευθούν.

Στο πρώτο μέρος οι υποψήφιες-δίκην ψυχαναλύσεων- εκφράζουν το ενδιαφέρον τους η ακόμη κα την αδιαφορία τους για την ηθοποιία, συνθέτουν το πορτραίτο τους, με τον μεσήλικα σκηνοθέτη να περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο, συλλέγοντας  πληροφορίες για την επιλογή της πιο κατάλληλης.

Οι νεαρές -όλες διαφορετικές προσωπικότητες- αποκαλύπτουν με ευκολία  τον εσωτερικό τους κόσμο , τα συναισθήματά τους, τα δράματά τους, τα όνειρά τους με μια εκπλήσσουσα ανωριμότητα, χαρακτηριστική της ηλικίας τους.

Ο κ. Ψαλτόπουλος, σαν σκηνοθέτης του έργου -και όχι στο έργο- κατώρθωσε να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον των θεατών, με την εναλλαγή των πολυποίκιλων θέσεων των υποψήφιων, την εμφάνιση συναισθηματικής αστάθειας στο δεύτερο μέρος του σκηνοθέτη στο έργο, τις ευαισθησίες του, το παρελθόν του που τον διαταράσσει.

Η εμφάνιση της 7ης υποψήφιας θα του θυμίσει έντονες στιγμές από το παρελθόν, ευτυχισμένες και τραγικές, απόλυτα προσωπικές, που θα τον κάμψουν και θα επιτείνουν την μοναξιά του, μια μοναξιά που τον καλύπτει σαν ένα διάφανο μαύρο πέπλο.

Όλοι οι συντελεστές του έργου υπερέβαλαν εαυτούς για να είναι πειστικοί, με την κυρία Καραγρηγορίου να προεξάρχει λόγω του συγκεκριμένου και πιο συναρπαστικού ρόλου της, ρόλου με ιδιαίτερες συγκινήσεις, όμως και οι Σ. Μούρκας, Μ.Μπουνάτσου, Δ.Αντωνιάδου, Ε. Στέφα ήταν εξαιρετικοί.

Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος του έργου, αφού το συνέγραψε, το σκηνοθέτησε, πρωταγωνίστησε και προφανώς ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλα τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα που προυπήρξαν η εμφανίστηκαν λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης ( διακοπή ρεύματος και καθυστέρηση της παράστασης κατά 45 λεπτά )

Η μουσική, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, οι φωτογραφίες, το βίντεο προσέδωσαν το κάτι παραπάνω στην παράσταση.-