Πως να αναπτύξετε τη διαίσθηση σας – η δύναμη που κρύβει

Written by

intuition

Έχουμε ακούσει και έχουμε λάβει πολλές πληροφορίες για τη δύναμη της διαίσθησης, αυτή την έμφυτη λειτουργία που έχουμε όλοι μέσα μας. Αλλά πόσο είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τη φωνή από τη διαίσθηση μας και τελικά να την ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας;

Τι είναι διαίσθηση; 

Άλλοι την αποκαλούν μία εσωτερική φωνή ή καθοδήγηση, κάποιοι ένα δυνατό προαίσθημα και εκείνοι που την εμπιστεύονται ακόμη περισσότερο, την ονομάζουν Θεϊκό Κάλεσμα ή Πηγή Σοφίας, στην οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση κάθε στιγμή, αρκεί να συντονιστούμε με τον εσωτερικό εαυτό μας, εκείνο το κομμάτι του είναι μας, που είναι πάντα σοφό και γαλήνιο.

Η ψυχολογία παραδέχεται ότι η διαίσθηση είναι μία ιδιότητα του υποσυνείδητου της ψυχής. Η διαίσθηση είναι το σύνολο των μηχανισμών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αποφασίζουμε γρήγορα, χωρίς να συνειδητοποιούμε καλά το γιατί.
Μία μελέτη στο ινστιτούτο HeartMath της Καλιφόρνιας εξέταζε αν με κάποιο τρόπο μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για ένα γεγονός στο μέλλον πριν αυτό συμβεί και αποκάλυψε ότι μπορούμε να έχουμε γνώση για ένα γεγονός 5-7 δευτερόλεπτα πριν αυτό συμβεί.
Το ινστιτούτο πιστεύει ότι η σπουδαιότητα της ανακάλυψης έγκειται στη συμμετοχή της καρδιάς στην επεξεργασία της διαισθητικής πληροφορίας.

Η διαίσθηση μας, εκδηλώνεται συχνά μέσα από σκέψεις-ιδέες, έντονα συναισθήματα, εικόνες, όνειρα, οράματα, ήχους ή και σωματικά συμπτώματα. Αν είμαστε καλοί παρατηρητές του νου μας αλλά και του σώματός μας, θα μπορέσουμε να τη διακρίνουμε μέσα από νοητικά και σωματικά μηνύματα που μας δίνει.

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια για να ακολουθήσουμε τη διαίσθηση μας και οι τρόποι για να την αναπτύξουμε

Στο δρόμο της ανακάλυψης και ανάπτυξης της διαίσθησής μας, αυτής της πολύτιμης φωνής μέσα μας, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τη διακρίνουμε από τις άλλες φωνές, που υπάρχουν μέσα μας.

Για παράδειγμα μπερδεύουμε συχνά τη φωνή της διαίσθησης, με τη φωνή των ποικίλλων επιθυμιών μας ή και ακόμη συχνότερα δεν ακούμε τη φωνή από τη διαίσθηση μας, γιατί αυτή καλύπτεται από τις φωνές των φόβων και των ανασφάλειών μας που είναι δυνατότερες. Άλλοτε πάλι σκεπάζεται από τις φωνές των παλιών προγραμματισμών μας, ή και από τις φωνές των άλλων, της κοινωνίας ή της θρησκείας.

Είναι πραγματικά ασύλληπτο και εύλογο απορίας, πως μπορούμε να ακούμε καθαρά τους πάντες, εκτός από τη φωνή της διαίσθησής μας! Για να αφουγκραστούμε αυτή τη φωνούλα μέσα μας, χρειάζεται να σωπάσουμε, να αποβάλλουμε κάθε σύγχυση από το νου μας και να εστιαστούμε στον πυρήνα της ύπαρξής μας, μέσα στη σιωπή του είναι μας. Μόνο ο καθαρός εαυτός μας, μπορεί να μας δώσει την απάντηση που χρειαζόμαστε και να μας οδηγήσει στο μονοπάτι που θα μας κάνει πιο πλούσιους συναισθηματικά και εμπειρικά και εύλογα πιο ευτυχισμένους.

Ένα ακόμη από τα κύρια εμπόδια στο να ακολουθήσουμε τη διαίσθηση μας είναι ότι έχουμε πάψει πια να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, που συχνά μας αποκαλύπτουν τα βαθύτερα θέλω μας. Ο φόβος να ακολουθήσουμε το δρόμο της καρδιάς μας, έχει μετατραπεί σε μία εσωτερική ασθένεια της εποχής μας. Και αυτό γιατί, επιτρέψαμε στη φωνή της λογικής να ακούγεται πολύ δυνατά και της δώσαμε την άδεια, να σωπαίνει τη φωνή της καρδιάς μας.
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας, αλλά το αισιόδοξο είναι, ότι αυτό μπορούμε να το αντιστρέψουμε άμεσα!

Καθημερινή ενδοσκόπηση

Χρειάζεται να μένουμε σε ενδοσκόπηση καθημερινά, ιδιαίτερα όταν δε μπορούμε να αφουγκραστούμε τη διαίσθηση μας. Αφαιρώντας από το νου μας όλη την αχρηστία και αρνητικότητα που έχει τη συνήθεια να συσσωρεύει, μέσα στο μεγαλείο της σιωπής και της εσωτερικής γαλήνης, θα είμαστε σε θέση να ακούσουμε τη φωνή της καρδιάς μας-τη φωνή της διαίσθησής μας.

Όταν κάνουμε τελικά την επιλογή μας και νιώθουμε χαρούμενοι με αυτή την επιλογή, τότε καταλαβαίνουμε ότι πήραμε τη σωστή απόφαση και ακούσαμε τη φωνή της διαίσθησής μας. Χρειάζεται απλά να την εμπιστευτούμε και να την ακολουθήσουμε. Ποιος μας εγγυάται ότι ακολουθώντας τη φωνή της λογικής, θα ευτυχήσουμε ή δε θα κάνουμε λάθη στην πορεία;
Άλλωστε δεν υπάρχουν «λάθη», αλλά διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας, που ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, τα βιώνουμε ως λάθη ή ως εναλλακτικές επιλογές.

Μία ωραία άσκηση

Μία ωραία άσκηση για να αναπτύξουμε τη διαίσθηση μας, είναι να ακολουθούμε αυτή την εσωτερική μας φωνή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κάνοντας κάτι που αγαπάμε. Αυτό απλά μεταφράζεται, στο να ακολουθούμε τη φωνή της καρδιάς μας.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι άνθρωποι που ακολουθούν τη φωνή της διαίσθησής τους, ακόμη κι αν πολλές φορές παίρνουν ρίσκο γιατί συχνά βαδίζουν τη μη περπατημένη οδό, βρίσκουν τελικά την προσωπική τους ευτυχία.
Μετατρέπονται σε δημιουργικά κανάλια ακολουθώντας τη διαίσθηση τους και ως απόρροια αυτού, ανθίζουν όλα τα ταλέντα τους και γίνονται άκρως δημιουργικοί, ενώ παράλληλα εμπνέουν με το παράδειγμά τους, τους ανθρώπους γύρω τους.
Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι διαισθητικοί άνθρωποι, άφησαν το προσωπικό τους στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από τη δημιουργικότητά τους. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, εφευρέτες, πνευματικοί ηγέτες και πολλοί άλλοι.

Ο Μαχάτμα Γκάντι για παράδειγμα πίστευε ότι «αλήθεια είναι αυτό που σου λέει η εσωτερική σου φωνή», ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο δεν αγνοούσε τη διαίσθησή του, αλλά αντίθετα πίστευε σε αυτήν και έλεγε πώς «η νοημοσύνη δεν έχει μεγάλη σημασία στο δρόμο προς την ανακάλυψη. Ξαφνικά η συνείδηση κάνει ένα άλμα-πείτε το διαίσθηση ή όπως αλλιώς θέλετε-και σου έρχεται η λύση χωρίς να ξέρεις πώς και γιατί».
Εύλογα κατανοούμε την μεγάλη επιτυχία που κατάφερε ο καθένας από αυτούς τους εμπνευσμένους ανθρώπους, στην εποχή όπου έζησε. Αφουγκράστηκαν όλοι τη φωνή της διαίσθησής τους.

cityculture.gr/γράφει η Τάνια Ρούμκου