Ράφτης Κυριών *κριτική θεάτρου

Written by

raftis kirion

Ο Ράφτης κυριών είναι μια κωμωδία καταστάσεων του Ζωρζ Φεντώ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Δημήτρη Μυλωνά. Στον ρόλο του Μουλινό, εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Ο Ζωρζ Φεντώ (1862-1921) Γάλλος δραματικός συγγραφέας , μαθητής του Ευγένιου Λαμπύς, αρέσκεται να γελοιοποιεί την αστική τάξη.  Με μεγάλη επιτυχία κατορθώνει να πραγματοποιήσει στο έργο του Ράφτης Κυριών. Ο Φεντώ προσβεβλημένος από σύφιλη, κλείνεται σε νευρολογική κλινική, όπου και πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών.

Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ,  παρακολουθήσαμε μια άριστα προετοιμασμένη παράσταση. Και οι εννέα πρωταγωνιστές του έργου, έδωσαν δείγματα της θεατρικής τους αξίας. Κατάφεραν να καθηλώσουν τους θεατές με τις ανατροπές της παράστασης. Στο έργο-πανηγύρι που παρουσιάσθηκε, οι ηθοποιοί είχαν ρόλους-έκπληξη. Με πολλές ιδιότητες και σχέσεις μεταξύ τους ξεπέρασαν τις συνηθισμένες τυπικές ερμηνείες και να μπούνε στο πνεύμα του συγγραφέα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Φεντώ στα τέλη του 19ου αιώνα δεν δίστασε να αποκαθηλώσει τη Γαλλική υψηλή κοινωνία. Εμφανίζει απροκάλυπτα  τα ανίερα πάθη της και τις αμαρτωλές περιπέτειές της.

Ράφτης κυριών – η υπόθεση

Στο σπίτι του γιατρού Μουλινώ –Αλέξανδρος Μπουρδούμης- διαδραματίζονται γεγονότα και καταστάσεις ευτράπελες και κωμικές. Σαν αφορμή έχουν τις ερωτικές περιπέτειες του γιατρού.  Ο Μουλινώ εμφανίζεται ενίοτε και σαν ράφτης, προκειμένου να αποφύγει τον σύζυγο της ερωμένης του. Ο σύζυγος της ερωμένης του που κι αυτός ερωτοτροπεί με τη σύζυγο φίλου του Μουλινώ.
Κυρίαρχο ρόλο στη κωμωδία Ράφτης Κυριών διαδραματίζει και η πεθερά του γιατρού. Αυταρχική και απόλυτη, δεν διστάζει να εξευτελίζει τον γαμπρό της, προστατεύοντας τα συμφέροντα της αδύναμης κόρης της.

Αυτά που είδαμε στη παράσταση στο Θέατρο Αυλαία

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς δίδαξε τους ρόλους στη κόψη του ξυραφιού, έσπρωξε τις καταστάσεις στα άκρα. Κατάφερε να πετύχει να τοποθετήσει τους ήρωες εκεί που ανήκουν.
Το Ράφτης Κυριών, γραμμένο πάνω από ένα αιώνα, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και σύγχρονο, με δεδομένες τις παράνομες ερωτικές σχέσεις από καθ όλα αξιότιμους πολίτες.

Οι ηθοποιοί Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου,Ελένη Βαίτσου, Άννα Ελεφάντη, Ευθύμιος Μπαλαγιάννης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Χάνου, Γιάννης Σαμψαλάκης και ο ακούραστος πανταχού παρών Αλέξανδρος Μπουρδούμης συνέθεσαν ένα πολύ αξιόλογο σύνολο που ενθουσίασε τους  θεατές.

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος