“Ρένα” του Αύγουστου Κορτώ, κριτική παράστασης

Written by

Στο θέατρο Αριστοτέλειο παρακολουθήσαμε την παράσταση ΡΕΝΑ, γραμμένη από τον Αύγουστο Κορτώ-Πέτρος Χατζόπουλος- σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και ερμηνευμένη από την Υρώ Μανέ.

Το έργο, παράλληλα με τη ζωή και τις δραστηριότητες της πόρνης Ρένας, διατρέχει παράλληλα και όλη τη κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

Ο συγγραφέας ξεπερνά πολύ εύκολα τη στιγματισμένη δράση της Ρένας, σχεδόν τη δικαιώνει και την εξιδανικεύει, δίνοντας μία κωμική χροιά στην τολμηρή αφήγησή της σε τρεις νεαρούς  δημοσιογράφους που γνώρισε σε gay parade τη δεκαετία των eighties.

Υρώ Μανέ,
Άγις Εμμανουήλ, Κώστας Φάμης. Μιχάλης Αβράτογλου

Η δύσκολη παιδική της ηλικία-μεγαλωμένη σε οίκο ανοχής, όπου εργαζόταν η μητέρα της- η έναρξη του επαγγέλματός της από τη τρυφερή ηλικία των 12 της στέρησε το χαμόγελο,  όπως και μια φυσιολογική ενηλικίωση.

Τα γεγονότα που εν τω μεταξύ συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής της, από τη μικρασιατική καταστροφή, τους παγκόσμιους πολέμους, τα δεκεμβριανά, τον εμφύλιο πόλεμο, τις εξορίες, τη κατοχή, τις χούντες στην Ελλάδα, γεγονότα που βίωσε έντονα η Ρένα, εξιστορήθηκαν λεπτομερώς από τη πρωταγωνίστρια, πάντοτε με χιουμοριστική διάθεση και κάκιστη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Σταθμός στη ζωή της ήταν η γνωριμία της με τον κομμουνιστή Μάρκο, που απόρροιά της ήταν και η εξορία της επί 7 χρόνια στη Γυάρο.

Τον Μάρκο τον αγάπησε πολύ και τον περίμενε να επιστρέφει από πόλεμο σε πόλεμο, όντας ο ίδιος ανιδιοτελής επαναστάτης.

Η Υρώ Μανέ απέδειξε την αξία της σαν ηθοποιού σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο που τον τίμησε, τον ερμήνευσε με αξιοπρέπεια, αξιοζήλευτη προσήλωση, με τεχνική άψογη και χιούμορ ανεπανάληπτο, απέδειξε δε ότι δίκαια συγκαταλέγεται μεταξύ των λαμπροτέρων ηθοποιών.

Ο συγγραφέας έγραψε ένα έργο τολμηρό και ολοκληρωμένο, με λεπτομέρειες που εκπλήσσουν, αθυρόστομο και γοητευτικό, αφελές και ωμό ταυτόχρονα και έδωσε δείγματα της μεγάλης του συγγραφικής επιδεξιότητας.

Η πολύ καλή σκηνοθέτης Νικαίτη Κοντούρη ακολούθησε κατά γράμμα τη τεχνοτροπία και τη λογική του συγγραφέα, μοιράζοντας τα δραματικά και κωμικά στοιχεία με αναλογία, κάνοντας τη παράσταση εύπεπτη και δροσερή.

Οι 3 νεαροί δημοσιογράφοι ακολούθησαν τις οδηγίες της Κοντούρη, έπαιξαν με την Ρένα, τη σεβάστηκαν και με την ερμηνεία τους δημιούργησαν ένα λειτουργικό σύνολο.

Οι μουσικοί της παράστασης ήταν έξοχοι, όπως και η επιλογή των τραγουδιών, αρκετά των οποίων τραγούδησε και χόρεψε η Μανέ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΡΕΝΑ» στο θέατρο Αριστοτέλειο

Συγγραφέας- Αύγουστος Κορτώ
Σκηνοθέτης-Νικαίτη Κοντούρη
Ρένα-Υρώ Μανέ
3 δημοσιογράφοι- Άγις Εμμανουήλ, Κώστας Φάμης. Μιχάλης Αβράτογλου
Μουσικοί-Παναγιώτης Τσεβάς, Κώστας Νικολόπουλος
Μουσική του Παναγιώτη Τσεβά
Σκηνικά-κοστούμια-Κ.Ζαμάνης

Στιγμιότυπα της παράστασης μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και το trailer της παράστασης εδώ.