Συνέντευξη ενός Ναυαγοσώστη

Written by

Το επάγγελμα (θα λέγαμε λειτούργημα) του ναυαγοσώστη είναι ένα από το πιο χρήσιμα αλλά και ριψοκίνδυνα στην χώρα μας. Συναντήσαμε έναν από αυτούς σε μια ακτή της Χαλκιδικής και θελήσαμε να μάθουμε μερικά από τα μυστικά του λειτουργήματός του. Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία τους, για ευνόητους λόγους.
Τι σπούδασες ;
Α: ΄Οσον αφορά τη θάλασσα είμαι απόφοιτος Σχολής Ναυαγοσωστών και έχω περάσει τις εξετάσεις του Λιμενικού Σώματος για την άδεια ναυαγοσώστη ανοικτής θαλάσσης.
Πόσες ώρες εργάζεσαι ημερησίως
Α: Επτά.
Και ποιος είναι ο μισθός σου ;
Α: 800 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό συνήθως είναι παραπάνω στα νησιά
 
Είχες σοβαρά ατυχήματα φέτος στη θάλασσα ;
Α: Ευτυχώς όχι. Κανένα σοβαρό περιστατικό δεν συνέβη, εκτός από κάποια μικροατυχήματα.
Όπως ;
Α: Τσιμπήματα από μέδουσες και μικροτραυματισμοί.
Ποιες οι δυσκολίες της εργασίας σας ;
Α: Είναι οι πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο για όλους και το γεγονός ότι αρκετοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν κάποιους σημαντικούς κανόνες, όπως το να μην κολυμπούν μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Ίσως θα έπρεπε να γίνεται κάποια ενημέρωση του κοινού, είτε από την τηλεόραση, είτε από εφημερίδες, περιοδικά κλπ.
Πως επεμβαίνετε σε έναν πνιγμό ; Ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος επέμβασης ;
Α: Αναλόγως την απόσταση, επιλέγουμε ανάμεσα σε ναυαγοσωστικό σωσίβιο (τορπίλη), σανίδα ή μηχανοκίνητη βάρκα.
Πως καταλαβαίνετε από μακριά αν κάποιος πνίγεται ;
Α: Είναι δύσκολο πολλές φορές μέσα στο πλήθος. Αν το θύμα είναι σε πανικό θα το καταλάβουμε διότι θα κουνάει έντονα τα χέρια του ζητώντας βοήθεια. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου το θύμα χάνει τις αισθήσεις του και δεν τραβάει την προσοχή με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται εύκολα. Είναι ο λεγόμενος “σιωπηλός πνιγμός”.
Ποια άλλα καθήκοντα έχετε ;
Α: Προσέχουμε να μην εισέρχονται μηχανοκίνητα (σκάφη, γουρούνες κ.α.) κάθε είδους, εντός της περιοχής των λουομένων (μέσα από τις πορτοκαλί/κόκκινες σημαδούρες ή στην αμμουδιά). Τα σκάφη είναι άκρως επικίνδυνα για όσους βρίσκονται εντός της θάλασσας, αλλά κυρίως και για όσους βγαίνουν βαθύτερα εκτός της επιτρεπόμενης περιοχής. Επίσης επιβλέπουμε συνεχώς την παραλία για οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους λουόμενους.
Ποια η σχέση των ναυαγοσωστών με τους επίσημους φορείς ;
Α: Συνεργαζόμαστε κυρίως με το Λιμενικό, το οποίο καλούμε σε περιπτώσεις δύσκολων ατυχημάτων, αλλά και το ΕΚΑΒ. Δεν αποκλείεται να συνεργαστούμε και με άλλα Σώματα Ασφαλείας όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, ανάλογα την περίσταση.
Ποια η ακτίνα δράσης σας ;
Α: 300 μέτρα εκατέρωθεν του πύργου μας. Σε αυτά τα όρια οφείλουμε να παρακολουθούμε την παραλία. Φυσικά αν συμβεί κάτι πιο μακριά και μας φωνάξουν πρέπει να πάμε, διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό όμως. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την περιοχή ευθύνης μας π.χ. για έναν μικροτραυματισμό.
Α. Σε ευχαριστώ.
Α: Σας ευχαριστώ κι εγώ, είναι πάντα καλό να ενημερώνεται ο κόσμος για την δουλειά μας.