Σταύρος Μυρωνίδης (Δημοπράτης και αντικέρ): Aντί να προάγουμε το ελληνικό μάρμαρο το χρησιμοποιήσαμε για εισόδους πολυκατοικιών και πατώματα, δίνοντας μια κιτς χροιά (συνέντευξη)

Written by

Δημοπράτης και αντικέρ που ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας της Greek Marble Initiative με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων έργων σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής -κυρίως με μάρμαρο- και την δημιουργία διεθνούς αγοράς για αυτή, μέσα από ιδιωτική επένδυση

Πες μας με τι ασχολείσαι… Κατόπιν της επιστροφής μου από τις ΗΠΑ το 2001 ασχολήθηκα κυρίως με τον χώρο της ποιοτικής αντίκας και εν συνεχεία με την ανάπτυξη της πρώτης και μοναδική μέχρι και σήμερα estate sale δημοπρασίας στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψα από την Αμερική, κουβαλούσα στις βαλίτσες μου μια τεχνογνωσία miroξεχωριστή που αργότερα με οδήγησε στην μετεξέλιξη  του Myrό Antiques House. Η σχέση μου με τις αντίκες και τις δημοπρασίες  ξεκίνησε ως ενασχόληση του ελεύθερου χρόνου μου, που γινόταν παράλληλα με κάθε άλλη δραστηριότητα μου, τα χρόνια που σπούδαζα στο Macalester και στο πανεπιστήμιο της Florida, και συνεχίστηκε ενόσω δίδασκα πλέον μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Purdue της Αμερικής. Μαζί με τη μητέρα μου Βαρβάρα Προδρομίδου, στη διάρκεια μιας επίσκεψης της στην Αμερική, ξεκίνησε μια σειρά επισκέψεων σε οίκους αντικών και συμμετοχής σε δημοπρασίες, αρχικά σαν ψυχαγωγία. Σύντομα αποφάσισα την αποστολή μερικών από τα καλύτερα κομμάτια στην Ελλάδα, στην προσπάθεια να κτιστεί μια αγορά.  Το 2001 γνώρισα στην Αμερική τη σημερινή σύντροφο μου  Foni, και σύντομα αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Ιδρύσαμε το Myrό Antiques Ηouse και διαθέταμε εξαιρετικής ποιότητας αντίκες προσιτές σε όλους, αρχικά από κατάστημα μας στην Παύλου Μελά, στην συνέχεια από το ακίνητο της Νικηφόρου Φωκά 8, όπου, σήμερα, στεγάζεται η Myrό Gallery, και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην σημερινή έδρα του, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Οι δημοπρασίες είχαν τις  ίδιες ποιότητες με μια βαριά δημοπρασία εξ αρχής, αλλά ήταν ανοικτές σε όλους και περιλάμβαναν τα πάντα: από αντικείμενα σπιτιών που έφερναν οι ιδιοκτήτες τους μέχρι αληθινούς θησαυρούς. Οι δημοπρασίες  γίνονται με απλούς όρους,  απόλυτη διαφάνεια, διεθνείς προδιαγραφές, και γίνονται τακτικά την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα. Το 2011 προστέθηκε στην ομάδα των συνεργατών μου ο σημερινός διευθυντής της Myrό  Gallery, Πάρης Καπράλος, και ενέταξα στην στρατηγική μου την επέκταση μου στην ανάπτυξη και ενίσχυση πολλών μορφών τέχνης. Με όχημα την γκαλερί αρχικά και σύντομα την κεντρική μου επιχείρηση -το Myrό Antiques Ηouse- αναπτύξαμε έντονη δραστηριότητα στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και της διάδοσης της. Οργανώσαμε πέρυσι το Arts & Antiques Fair στον πολυτελή συνεδριακό χώρο 1800 τ.μ. του Athos Palace στην Χαλκιδική, σε συνεργασία με τις καλύτερες γκαλερί και τους σημαντικότερους  αντικέρ της πόλης. Εκδίδουμε ήδη από το 2011 το διμηνιαίο free press περιοδικό «Arts & Antiques», και, από τον περασμένο Μάιο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία ακόμα πρωτοβουλία, με στόχο την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής σε διεθνές επίπεδο…

Πώς προέκυψε η πρωτοβουλία Greek Marble Initiative; Στα σύγχρονα χρόνια αντί να προάγουμε το ελληνικό μάρμαρο το χρησιμοποιήσαμε για σουβενίρ, εισόδους πολυκατοικιών και πατώματα, δίνοντας μια κιτς χροιά στο υλικό εξαιτίας της χρήσης του. Αυτό πάντα με στεναχωρούσε. Η αφορμή για δράση ήρθε μιλώντας με Ρώσους συλλέκτες τέχνης, στις συζητήσεις με τους οποίους υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον για την σύγχρονη ελληνική γλυπτική σε μάρμαρο. Αναζητώντας τρόπο για να ικανοποιήσω τη ζήτηση για ελληνική τέχνη, ανακάλυψα πως έτσι όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα το σύστημα  της ανάθεσης έργων  σε γλύπτες, δεν ευνοείται η παραγωγή γλυπτικής ως ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Αποφάσισα ότι ήρθε ο καιρός να δώσουμε την δυνατότητα σε Έλληνες γλύπτες να αναδείξουν την δουλειά τους, αλλά, και να αναπτύξουμε ενδιαφέρον για το ελληνικό γλυπτικό μάρμαρο. Η πρωτοβουλία μας, αφορά Έλληνες γλύπτες που μας προτείνουν την καλλιτεχνική τους έμπνευση, αλλά και  γλύπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν έργα σε ελληνικό μάρμαρο. Ονομάσαμε την πρωτοβουλία μας Greek Marble Initiative, που σημαίνει «Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου», και προτιμήσαμε τον αγγλικό τίτλο καθώς η πρωτοβουλία έχει και διεθνή χαρακτήρα.

Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται αυτό το project. Στο πρώτο στάδιο της πρωτοβουλίας όπως αυτή εκκινήθηκε στις 10 Μαΐου 2013 με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στο διαρκές project παραγωγής γλυπτών από μάρμαρο. Αυτή την στιγμή συγκεντρώνουμε 14 γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πολλούς ακόμα. Πρόσφατα, εκδώσαμε την διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, και να φανταστείτε το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα και το μάρμαρο είναι τέτοιο, που δεχτήκαμε 25  προτάσεις από διαφορετικούς καλλιτέχνες! Είμαστε στην φάση αξιολόγησης, αλλά εξακολουθούμε να δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής κάθε μέρα! Μέσα από μια απλή διαδικασία υποβολής σχεδίων, και φωτογραφιών έργων, κάθε γλύπτης με ιδιαίτερη εστίαση στο μάρμαρο μπορεί να λάβει μέρος σε κάποια από τις μελλοντικές φάσεις του project, ενώ πλέον δεχόμαστε και σχέδια για χύτευση μπρούτζινων γλυπτών.  Διαθέτουμε το μάρμαρο, και άλλες διευκολύνσεις  και η διαδικασία παραγωγής των γλυπτών λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις  μας στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Ποιοι συμμετέχουν μέχρι τώρα; Οι δύο πρώτοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί μας ήταν ο Θάνος Καρώνης και ο Γαβριήλ Ανδρονικίδης. Σύντομα ακολούθησαν οι Παρασκευάς Μάγειρας, Κυπριάν Χοπιρτεάν, Γιώργος Ηλιόπουλος, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Γιάννης Μπίζας, Μαρία Χαλβατζή, Θανάσης Πάλλας,  Αλέκος Τζομάκας, Στράτος Πάλλας. Η χαρά μας δεν περιγράφεται όταν ο Οδυσσέας Τοσουνίδης και ο Γιάννης Μπίζας (Έλληνες και οι δύο μεν, αλλά ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην Γεωργία ο πρώτος και στην Βόρεια Ιταλία ο δεύτερος) συμφώνησαν να έρθουν στην Θεσσαλονίκη και να παράγουν έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας. Σύντομα περιμένουμε τον επίκουρο καθηγητή αρχιτεκτονικής και εξαιρετικό γλύπτη Τάκη Κοζόκο, και τον γνωστό Δραμινό γλύπτη Γιώργο Καλτσίδη, ενώ ήδη είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με σημαντικούς ξένους γλύπτες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Σε τι διαφέρει αυτό το project από τα συμπόσια γλυπτικής, όπου κι εκεί δημιουργούνται πρωτότυπα έργα από ομάδες καλλιτεχνών; Συνήθως στα συμπόσια υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, ενώ εμείς αφήνουμε εντελώς ελεύθερο τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Στα συμπόσια κατά κανόνα υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια μάρμαρο, συγκεκριμένη ποιότητας, ανάλογα με τον φορέα που θα κάνει δωρεά στο συμπόσιο τους όγκους. Αντίθετα, ο γλύπτης που θα εργαστεί στην Greek Marble Initiative  διαλέγει χρώμα, μέγεθος, και σχήμα μέσα από μία μεγάλη ποικιλία και διαστάσεις που διαθέτουμε, αλλά, μπορεί και να μας ζητήσει συγκεκριμένες διαστάσεις, αν χρειάζεται κάτι ειδικότερο. Οι γλύπτες απολαμβάνουν διαφήμισης, τεκμηρίωσης και προβολής εντός και εκτός Ελλάδας. Επιπρόσθετα, φροντίζουμε για την φιλοξενία όσων καλλιτεχνών έρχονται από το εξωτερικό ή από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Μέχρι πότε θα συνεχίζεται το project και πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το χώρο; Σίγουρα  θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι, πιθανώς μάλιστα όσο ο καιρός συνεχίσει να ευνοεί τις υπαίθριες εργασίες. Ο χώρος είναι επισκέψιμος επτά ημέρες την εβδομάδα, κατόπιν ενός τηλεφωνήματος, μια ώρα πριν έρθει κανείς, στο 6971890212. Σημειώνω ότι εξακολουθούμε να δεχόμαστε συμμετοχές από καλλιτέχνες, ενώ, στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να καλέσει και κάθε ενδιαφερόμενος καλλιτέχνης για να συμμετέχει στο project.