Τελευταία φορά

Written by

Τελευταία φορά – κριτική Βαγγέλης Ραφτόπουλος


Η Γεωργία Βεληβασάκη έγραψε ένα έργο για τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής, την ασθένεια altsheimer, o Kώστας Αθυρίδης του έδωσε σάρκα και οστά και ο εξαιρετικός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός, μετά από την καταπληκτική ερμηνεία του στη βρωμιά, εξέπληξε και σε ένα τόσο δύσκολο ρόλο, ενός μεσήλικα που πάσχει από αυτή την ασθένεια.


Τόσο με την έξαρση στη φωνή του, μια φωνή που από γλυκιά γινόταν βίαιη, όσο και με τη σωματική του γλώσσα, έπειθε ότι έκανε κατάληψη στο ρόλο και σκόρπισε το τρόμο για την ασθένεια, αποπροσωποποιήθηκε, απομονώθηκε, έκανε σαν μωρό παιδί και ταυτόχρονα βυθιζόταν σε πέλαγος λήθης.


Κοντά του η καλή ηθοποιός Βανέσα Μπαρέ πρόσθεσε άλλη μία καλή ερμηνεία στο ρεπερτόριό της, υποδυόμενη την υπομονετική σύζυγο, τη πρόθυμη να συμπαρασταθεί σε ένα ανήμπορο άνθρωπο.
Ο Δημήτρης Ελίας, υποδυόμενος αρκετούς ρόλους, πέτυχε σε γενικές γραμμές να συμβάλλει στην επιτυχία του έργου.


Η παράσταση προβλημάτισε, φόβισε, ενημέρωσε και η συγγραφέας κατάφερε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο σταδιακής η απότομης ασθένειας από τη νόσο που σαρώνει, εξαφανίζει, χωρίς όμως να προτείνει λύση-αλλωστε είναι αδύνατο- στο δισεπίλυτο αυτό πρόβλημα.


Η αύξηση του ορίου ζωής εμφανίζει μια ασθένεια που ακόμη και στον περασμένο αιώνα δεν υπήρχε τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.
Ο ζωντανός άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα ξένο , τόσο για τον εαυτό του ,όσο και για τους συγγενείς και φίλους του, βυθίζεται σε μια παράξενη και ιδιαίτερη φιγούρα, μετατρέπεται σε ένα άβουλο ον που δεν καταλαβαίνει, επαναλαμβάνει συνέχεια τις ίδιες ερωτήσεις και πολλές φορές χάνεται.


Οι θεατές της avant premiere παράστασης στο Δηπεθε Καλαμαριάς καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές της, αλλά ο φόβος για το άγνωστο τους διακατείχε.
Ας ελπίσουμε, τέλος, ότι οι προσπάθειες που γίνονται τόσο από τις εταιρείες Αltsheimer , όσο και από επιστημονικές έρευνες θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για τη καταπολέμηση της νόσου.

cityculture.gr/ Τελευταία φορά κριτική / Βαγγέλης Ραφτόπουλος