Θλιμμένη Τζασμίν (κριτική)

Written by

Μία αριστουργηματική  ταινία του Γούντυ  Άλλεν μας ανακούφισε μέσα στον καύσωνα,  χαρίζοντάς μας την απόλαυση απλόχερα. Παραλλαγή του Λεωφορείου ο πόθος, με εκπληκτική την Κέιτ Μπλάνσετ- θύμισε την Βίβιαν Λη- να διανύει συναισθηματικές μεταπτώσεις, να καταπίνει ατέλειωτα χάπια, να πίνει Στολίσναγια, να εναλλάσσει τα συναισθήματά της, να προσπαθεί να κρατηθεί από την στοιχειώδη αξιοπρέπειά της.

jasmin

Εντυπωσιακά εμφανίσιμη, με ενδύματα υψηλής ραπτικής, προβάλλει  φαβορί για όσκαρ  πρώτου γυναικείου ρόλου. Η Τζασμίν  παγιδευμένη  σε μια ζωή πολυτελή, αλλά παράνομα δημιουργημένη από τον απατεώνα σύζυγό της- στον ρόλο ο πειστικός Αλεκ Μπάλτουιν- ανέχεται τις εξωσυζυγικές σχέσεις του, ασχολούμενη με φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κλείνοντας τα μάτια σε ο,τι  άνομο κυκλοφορεί γύρω της.

Η κακή επένδυση των χρημάτων της αδελφής και του συζύγου της- με την επιμονή της Τζασμίν- επιδείνωσε τις σχέσεις των 2 αδελφών , όμως ύστερα  από   την  αυτοκτονία του απατεώνα συζύγου στην φυλακή, μετά από κάρφωμά της στο FBI, σαν ύστατη κίνηση απελπισίας η Τζασμίν επισκέπτεται στο Σαν Φρατζίσκο την αδελφή της, σε κατάσταση οικονομικού και συναισθηματικού αδιεξόδου.. Μετά από δυσάρεστες εκπλήξεις στην νέα της κατοικία οδηγείται στο πουθενά, εγκαταλελειμμένη και από τον υιοθετηθέντα γιο της.

O Γούντυ Άλλεν φρέσκος, καθηλωτικός, με εκπληκτική δεξιοτεχνία, παραδίδει μαθήματα σεναρίου και σκηνοθεσίας, στηριζόμενος στην εκθαμβωτική Κ. Μπλάνσετ. Κοντά της ο σύζυγός της Αλεκ Μπάλτουιν, η αδελφή της Σάλι Χόκινς  και ο μέλλων γαμπρός της Πήτερ Σάρσγκααρτ.

Συγχαρητήρια και πάλι.-