Το επάγγελμα της μητρός μου στο Θέατρο Στοά, κριτική παράστασης

Written by

Ο Μποστ έγραψε την εξαιρετική κωμωδία «Το επάγγελμα της μητρός μου», κατά το αμάρτημα της μητρός μου του Γεώργιου Βιζυηνού. Το  ευθυμογράφημα όμως αυτό του στοίχησε τη θέση του στην Καθημερινή της Βλάχου. Το θέατρο Στοά για τον εορτασμό των 49 χρόνων λειτουργίας του αποφάσισε να ανεβάσει παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα.

Το επάγγελμα της μητρός μου πραγματεύεται την ιστορία μιας άκρως συντηρητικής, αυστηρής, έντονα πατριαρχικής οικογένειας της δεκαετίας του ΄60, όπου η μητέρα, ετών 45, δηλώνει ξαφνικά ότι αποφάσισε να εργασθεί ως πόρνη.

Ο αναμενόμενος κεραυνός εν αιθρία όχι μόνον δεν ήρθε, αλλά ο πατέρας, μετά από τους αρχικούς δισταγμούς του, πείθεται να συγκατατεθεί και να συνδράμει στην ευόδωση των σκοπών της συζύγου του. Τα τρία παιδιά της οικογένειας –δύο κορίτσια και ένα αγόρι- συναίνεσαν στην επιλογή της μητέρας τους, ελπίζοντας σε καλύτερη οικονομική θέση. Ο πατέρας κινητοποιείται, ερευνά για πελατεία, υποδυόμενος δε τον πελάτη, προσπαθεί να μάθει το ποσό που δίδει ο πελάτης για τις παροχές της εταίρας. Η ασθένεια όμως της μιας κόρης ανησυχεί τη μητέρα τόσο που αρρωσταίνει και πεθαίνει όρθια. Και κηδεύεται σ’ αυτή τη θέση.

Το έργο, πρωτοποριακό και αιχμηρό για την εποχή του, καθαρά ηθογραφικό, έρχεται να τραυματίσει την υποκρισία της εποχής, να πλήξει τις ακραίες συντηρητικές θέσεις, να προδώσει τη βαρύτητα που εδίδετο σε ελάσσονος σημασίας θέματα και την αδυναμία να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι  μείζονα προβλήματα.

 Η ακραία απόφαση της μητέρας-συμβόλου της οικογένειας να γίνει πόρνη, έρχεται σε ευθεία και κραυγαλέα αντίθεση με τα χρηστά ήθη που προβάλλονταν υπερβολικά, αλλά δεν τα ακολουθούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το κέρδος ήταν και είναι πάντοτε καλοδεχούμενο, από όπου και να προέρχεται, όσο δε μεγαλύτερο είναι, τόση είναι και η χαλαρότητα των ηθών και των αξιών.

Ο Μποστ, μέγας υπονομευτής της υποκριτικής στάσης της μικροαστικής τάξης, καταγγέλλει θριαμβευτικά τα κακώς κείμενα, το ξεπούλημα των ψεύτικων αρχών και αξιών της, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, με τη σοφία και τη τεράστια θεατρική του εμπειρία, ταυτίζεται μοναδικά με τον Μποστ, τον γνωρίζει τέλεια και τον παρουσιάζει ιδανικά. Με τη πιστή ακολουθία του συγγραφέα, στο ύφος, τα ήθη και τη γραφή του, μας παραδίδει μια πλήρη παράσταση, ανατρεπτική και χιουμοριστική, εκπληκτική και πρωτότυπη ταυτόχρονα.

Η Εύα Καμινάρη, στο ρόλο της συζύγου-πόρνης, έδωσε ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης θεατρικής της αξίας. Οι Ελευθερία Στεργίδου και Αγγελική Τσιάκαλου  στους ρόλους των θυγατέρων εναρμονίστηκαν πλήρως με τη λογική της παράστασης και βοήθησαν στην επιτυχία της. Ο Γιάννης Φουντάς στο ρόλο του προβληματικού γιου ήταν αποκάλυψη.Τέλος, ο Δημήτρης Θεοδώρου στο ρόλο του φίλου του πατέρα και του πελάτη της μητέρας διέπρεψε.

Συντελεστές της παράστασης “Το επάγγελμα της μητρός μου” στο Θέατρο Στοά, στην Αθήνα:

Συγγραφέας:Μπόστ
Σκηνοθεσία:Θανάσης Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες:Αντώνης Συμεωνάκης
Διασκευή:Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικά:Λέα Κούση
Κοστούμια:Λέα Κούση
Παίζουν:Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου, Ελευθερία Στεργίδου, Γιάννης Φουντάς, Αγγελική Τσιάκαλου

Διάρκεια Παραστάσεων:Από 7 Φεβρουαρίου έως 12 Απριλίου 2020
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.30