Το Όνομα του Ανέμου- Patrick Rothfuss *κριτική

Written by

-Το Όνομα του Ανέμου το έχετε;

Όταν είσαι βαριά ενήλικας 50+ ετών  και φτάνεις στο ταμείο  του βιβλιοπωλείου κρατώντας παραμάσχαλα  ένα τίτλο από  λογοτεχνία του φανταστικού*   η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχεσαι είναι  αν πρόκειται για δώρο. Και λαμβάνοντας την απάντηση πως είναι για “ιδία χρήση” , η πιο κλασική αντίδραση είναι ένα γελάκι αμηχανίας και σπανιότερα κάποιο άλλο σχόλιο.  Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.  Οι καλύτεροι παραμυθάδες που έχω συναντήσει συνήθως γράφουν για εφήβους. Κατά τη γνώμη μου το πιο δύσκολο κοινό. Αν το βιβλίο δεν μπορεί να τους απορροφήσει θα το στείλουν  σε χρόνο ντετέ στο ράφι.

* Χρειάστηκε ένα  τηλεοπτικό Game of throne και ένας κινηματογραφικός  Άρχοντας των δαχτυλιδιών για να ανακαλύψει το ευρύ κοινό τους George R.R. Martin και JRR Tolkien και να απενεχοποιηθεί για να τους διαβάσει.
…………………………………………………………………………………………………………………..

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥΤο Όνομα του Ανέμου
Σειρά:The Kingkiller Chronicle, Βιβλίο 1
Συγγραφέας: Rothfuss Patrick
Εκδόσεις: ANUBIS
Μετάφραση: Γιώργος Καρατζήμας
Σχήμα: 14 x 23
Σελίδες: 856
ISBN: 978-960-497-274-6
Ημερομηνία Εκδοσης: 30/3/2012

…………………………………………………………………………………………………………………..

Η αρχή του βιβλίου

Το όνομά μου είναι Κβοθ. Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες. Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον. Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες και έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν. Ίσως με έχετε ακουστά…”

Με τα λόγια αυτά ξεκινά μια αφήγηση που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας. Αλλά Το Όνομα του Ανέμου  του Patrick Rothfuss έχει μια μεγάλη διαφορά από τα άλλα ανάλογα βιβλία του χώρου. Μπορείς να την εντοπίσεις από τις δυο σελίδες του προλόγου “Μια σιωπή σε τρία μέρη”.
…δική του ήταν και η τρίτη σιωπή. Ήταν κάτι που φαινόταν ταιριαστό, καθώς αυτή ήταν η μεγαλύτερη σιωπή από τις τρεις και περιέκλειε τις άλλες δύο. Ήταν βαθιά και πλατιά σαν το τελείωμα του φθινοπώρου. Ήταν βαριά σαν μια μεγάλη, λεία, ποταμίσια πέτρα. Ήταν ο ανεπαίσθητος ήχος ενός κομμένου λουλουδιού κι ενός άντρα που υπομονετικά περιμένει να πεθάνει.

Μαγευτικοί διάλογοι, το μεγαλείο της γλώσσας

Ενώ οι συγγραφείς που ασχολούνται με τη Φανταστική λογοτεχνία μας έχουν συνηθίσει σε μια σπινταριστή πλοκή,  χωρίς να παίρνεις ανάσα,  εδώ έχουμε το μεγαλείο της γλώσσας. Εύγε στον συγγραφέα και τον μεταφραστή. Ήταν το πρώτο ξάφνιασμα! Μαγευτικοί διάλογοι, που σε κάνουν να πιστέψεις πως όλα γίνονται μπροστά στα μάτια σου.

“…η γραφή του διαθέτει την ακρίβεια που κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα αναγκαία στη λογοτεχνία φαντασίας και ταυτόχρονα ηχεί σαν αληθινή μελωδία… Τι αγαλλίαση!”
Ursula K. Le Guin

Ο αποκρυφισμός αντιμετωπίζεται ως επιστήμη, αυτό δηλαδή που ήταν. Ο χώρος δράσης του πρώτου βιβλίου της σειράς είναι το Πανεπιστήμιο και οι περιπέτειες του νεαρού Κβοθ να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που συναντά. Πολύ καλά δομημένο κείμενο και όχι δυνάμεις “ανεξήγητες¨ και “θεϊκές” λύσεις.

Με ξάφνιασε το ψυχολογικό προφίλ που έστησε ο συγγραφέας, οι αντιδράσεις του Κβοθ, η συμπεριφορά, το σκεπτικό, οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες που προκαλεί, οι αδικίες που υφίσταται όλα είναι σε ένα εντελώς ρεαλιστικό περιβάλλον. Στήνει με μαεστρία την καθημερινότητα, αποφεύγοντας τον εύκολο εντυπωσιασμό των έντονων σκηνών που διαδέχονται η μία την άλλη. Είτε το θες είτε όχι σε βάζει μέσα στο ρυθμό του.

“O νέος μεγάλος συγγραφέας που όλοι περιμέναμε… Το Όνομα του Ανέμου ένα εκπληκτικό βιβλίο.”
Orson Scott Card

Βιβλίο άριστα δομημένο (το πρώτο της τριλογίας)  με τη αγωνία να κορυφώνεται και κάπου στη μέση του βιβλίου να περνάς σε εκείνη την βιβλιολάγνα κατάσταση του “παρατάτε με όλοι, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να με κάνει να σταματήσω να διαβάζω”. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίπτωση που (επιτέλους) εκ των προτέρων ο συγγραφέας ξέρει που θα καταλήξει (ο νοών νοειτω)

“Ένα μοναδικό βιβλίο, μια εξαίσια ιστορία που σε καθηλώνει και διαβάζεται μονομιάς.”
Anne McCaffrey

Το Όνομα του Ανέμου – βραβεία

Το Όνομα του Ανέμου του Patrick Rothfuss (The Name of the Wind), εκδόθηκε το 2007, κερδίζοντας το βραβείο Quill και μπαίνοντας στη λίστα των μπεστ σέλλερς των New York Times. Μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2012 από τις εκδόσεις  ANUBIS. Άργησε δυστυχώς πολύ να φθάσει στα χέρια μου και μόλις τώρα (Ιούλιος 2017) το διάβασα. Χωρίς περιστροφές αυτό που έχω να πω είναι πως αν σας αρέσουν οι επικές ιστορίες, οι ήρωες, οι λυρικές περιγραφές τότε συνιστώ να το αποκτήσετε. Ο Patrick James Rothfuss, γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1973 είναι Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων επικής φαντασίας. Έγινε ευρέως γνωστός με αυτή τη σειρά των βιβλίων το The Kingkiller Chronicle.

“Αυτός Rothfuss είναι φοβερός.”
George R.R. Martin,
συγγραφέας του Game of Thrones

Στα μείον του βιβλίου, εκ των υστέρων μπορώ να πω, ότι κάποιες σελίδες ήταν περιττές, κάπου πλατειάζει, αλλά ο αναγνώστης πολύ εύκολα μπορεί με μια γρήγορη ματιά -ανάγνωση να τις προσπεράσει. Σχεδόν σε αναγκάζει το ίδιο το βιβλίο να το κάνεις. Επιδιώκεις για να φθάσεις σε μια επόμενη παράγραφο που θα σε μαγέψουν οι λέξεις.

“Πλημμυρισμένο μουσική, έρωτα και σκοτεινά γεγονότα, το μαγευτικό βιβλίο του Patrick Rothfuss μας συγκλόνισε.”
amazon.com

Στα πολύ συν από Το Όνομα του Ανέμου είναι η  ρεαλιστική κοσμοπλασία. Ο  Rothfuss αποφεύγει να σε φορτώσει με τόνους υπερφυσικό. Μια οικεία σχεδόν ατμόσφαιρα με τα πάθη των ανθρώπων, έρωτα, φιλοδοξία, μίσος, φθόνος, να πρωταγωνιστούν. Φιλίες και αντιπάθειες, έρωτας (στο πρώτο βιβλίο) στην πιο αγνή του μορφή, πλατωνική. Σε πείθει, σε ταξιδεύει, οσφραίνεσαι τις σκηνές, λες και περπατάς στους διαδρόμους και στα μονοπάτια την ώρα που ξετυλίγεται η ιστορία που καταγράφει ο χρονογράφος.

Διαβάστε το

Η τριλογία ολοκληρώνεται με τα άλλα δύο βιβλία της σειράς:
«Όσα Φοβούνται Οι Σοφοί – Τόμος Α’ και Β΄»
οσα φοβουνται οι σοφοί τομος Αοσα φοβουνται οι σοφοί τομος Β
cityculture.gr/ γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης