Το παλτό του Γκόγκολ στο θέατρο Σοφούλη, κριτική παράστασης

Written by

Ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ έγραψε το 1839 ένα από τα πιο σημαντικά και συμβολικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Ένα έργο αντισυμβατικό, διαχρονικό, καταγγελτικό, πάντοτε επίκαιρο, προσωπικό-με δεδομένο την εργασία του συγγραφέα ως γραφέα στο υπουργείο δημόσιας οικονομίας και δημοσίων κτιρίων- έργο ανισοτήτων, αντιφάσεων και αντιθέσεων-διαφθορά-ηθική, επιμέλεια-οκνηρία, ανταμοιβή-καθήλωση, εξουσία-υποταγή, αξίες- παρεμβάσεις.

Ο Ακάκιος Ακακίεβιτς, αφοσιωμένος ευλαβικά στην εργασία του, τυπικός και ουσιαστικός ταυτόχρονα, αποτελεσματικός, ευγενής, καθηλωμένος στον 9ο βαθμό, επιβιώνει μετά δυσκολίας, σε αντίθεση με συναδέλφους του, πονηρούς και τεμπέληδες, που προάγονται και κερδίζουν περισσότερα.

Μετά από σκληρές οικονομίες, καταφέρνει να αγοράσει ένα ωραίο παλτό, που εντυπωσιάζει τους συναδέλφους του και προστατεύει τον ίδιο από τον παγερό χειμώνα.

Για κακή του τύχη στην μοναδική του έξοδο, ένας ληστής τον κτυπά και του κλέβει το παλτό, με τον Ακάκιο μάταια να απευθύνεται στις αρχές για τον βοηθήσουν στην εύρεση του παλτό.

Αντιμέτωπος με την αδυσώπητη γραφειοκρατία, υποκύπτει, απογοητεύεται και τέλος πεθαίνει από το ψύχος.

Ο Γκόγκολ ευφυώς και μεθοδικά ξετυλίγει το κουβάρι της ανυπαρξίας και ανηθικότητας του κρατικού μηχανισμού, καταδικάζει τη χαλαρότητα της διοίκησης, υπερτονίζει την άδικη μεταχείριση των υπαλλήλων και τέλος δεν αφήνει πολλές ελπίδες στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Καραγιάννης έπιασε ένα άψυχο κείμενο, το ζωντάνεψε, του έδωσε πνοή, σάρκα και οστά και το παρέδωσε στους θεατές του θεάτρου Σοφούλη άρτιο, πλήρες, ολοκληρωμένο στις λεπτομέρειες, σεβόμενος το καταγγελτικό ύφος του μεγάλου συγγραφέα.

Επίσης καθοδήγησε υποδειγματικά τους Κρίτωνα Ζαχαριάδη στο ρόλο του σεμνού και εργατικού αντιγραφέα Ακάκιου Ακακίεβιτς και τον Βασίλη Κανελλόπουλο στο ρόλο του συναδέλφου του Ακάκιου, Αλεξάνταρ.

Ο Κανελλόπουλος υποδύθηκε επιτυχώς και τον ράφτη και τον προϊστάμενο του Ακάκιου.

Η έκπληξη όμως της παράστασης ήρθε από την εξαιρετική ερμηνεία του Κρίτωνα Ζαχαριάδη, που αποθέωσε τον ρόλο του, συγκλόνισε με τον τρόπο που κινήθηκε, εντυπωσίασε με το βαθύ συναίσθημα που πρόδιδε η φωνή του και τα εκφραστικά του μέσα, χρησιμοποίησε τη γλώσα του σώματος εκπληκτικά και απέδειξε ότι εξακολουθεί να παραμένει ένας μοναδικός ηθοποιός.

Τα σκηνικά της παράστασης ήταν λιτά αλλά αναγκαία, το δε σχετικό με το παλτό τραγούδι άρεσε.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Μετάφραση – θεατρική διασκευή: Δέσποινα Καλαΐτζίδου
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Ερμηνεία τραγουδιού: Ναντίνα Κυριαζή
Στίχοι: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Σκηνογραφία: Lorenzo Bellelli
Ενδυματολογία : Μαρία Καβαλιώτη
Video – Promo trailer: Γιώργος Κόγιας
Ήχος – φώτα: Ανέστης Ατακτίδης
Β. σκηνοθέτη, μουσική επιμέλεια: Χρύσα Καραμούζη
Μακιγιάζ: HAIR PLUS ACADEMY
Γραφιστικά: Λευτέρης Παπασταύρου
Επικοινωνία : Κατερίνα Νικολάου
Παραγωγή: Καλλιτεχνική εταιρία θεάτρου
Παίζουν: Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Βασίλης Κανελλόπουλος