Το Σιντριβάνι της Θεσσαλονίκης – δώρο του Τούρκου Πασά στους κατοίκους της πόλης

Written by

sintrivani

Από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης και σημείο συνάντησης στην περιοχή, το Σιντριβάνι που βρίσκεται στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Εθνικής Αμύνης, ήταν ένα δώρο του τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης  Σαμπρί Πασά στους κατοίκους της.

sintrivani

Τα εγκαίνια

Η κατεδάφιση του παραλιακού τείχους

Μεταξύ 1870-73 η τουρκική διοίκηση αποφάσισε το γκρέμισμα των παραλιακών τειχών, που εκτείνονταν κατά μήκος της Παλιάς παραλίας, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο, προκειμένου να επεκταθεί το λιμάνι και να διαμορφωθεί η παραλία, αλλά και για λόγους υγιεινής, για να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα ο θαλασσινός αέρας στους δρόμους της πόλης που υπέφερε συχνά από επιδημίες.

Η κατεδάφιση των ανατολικών τειχών

 

Το 1889 κατεδαφίστηκαν και τα ανατολικά τείχη, για να διευκολυνθεί η διάνοιξη της λεωφόρου Χαμιδιέ (σημερινή Εθνικής Αμύνης). Η μεγάλη λεωφόρος Boulevard Hamidye τελείωνε με το Συντριβάνιxamidie

Το συντριβάνι δώρο του Σαμπρί Πασά

Η απόφαση να γκρεμιστούν τα τείχη δημιούργησε αναστάτωση. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα η τουρκική διοίκηση αποφάσισε τη δημιουργία του Σιντριβανίου. Φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο σε ρυθμό ύστερου μπαρόκ και γνωστό σαν Λευκή Κρήνη, Πηγή Χαμιδιέ, του Κωνσταντίνου ή της Καλαμαριάς,  πολύ κοντά στην είσοδο της πόλης, την πρώην Κασσανδρεωτική Πύλη, το Σιντριβάνι λειτούργησε ως σημείο ανεφοδιασμού και ξεκούρασης για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες.sintrivani thessalonikis

Τρεις μέρες έτρεχε σερμπέτι αντί για νερό από το συντριβάνι

Sintrivani thessalonikis

Συντριβάνι

Λέγεται μάλιστα ότι για τα συχαρίκια αλλά και για να κατευναστούν τα οξυμένα πνεύματα των κατοίκων της πόλης ο Σαμπρί Πασά διέταξε τις  πρώτες τρεις μέρες της λειτουργίας του, το Σιντριβάνι να τρέχει σερμπέτι αντί για νερό!

 

cityculture.gr/ γράφει η Δρ. Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος