Ο ΖΙΛ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ του HUGO CLAUS, κριτική παράστασης

Written by

Μία εξαιρετική και σπάνια παράσταση παρακολουθήσαμε στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ της Θεσσαλονίκης, μια παράσταση βασισμένη στο έργο του HUGO CLAUS “Ο ΖΙΛ και η ΝΥΧΤΑ”, ένα έργο –ταξίδι  στο παρελθόν, το σκοτεινό παρελθόν μιας από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες παγκοσμίως, του ΖΙΛ ΝΤΕ ΡΑΙ, με αντιφατικά χαρακτηριστικά-άγιος η δολοφόνος, ίσως άγιος και δολοφόνος-, αντίθετες θέσεις-αθώος η ένοχος η αθώος και ένοχος- οικονομική κατάσταση –πλούσιος και φτωχός η πλούσιος η φτωχός-.

Ο ΖΙΛ ΝΤΕ ΡΑΙ , στρατάρχης της Γαλλίας, συμπολεμιστής και σύντροφος της Ιωάννας της Λωραίνης, μέγας πατριώτης, θεοσεβούμενος, στη προσωπική και ιδιωτική ζωή του, σοδομιστής, δολοφόνος στη μυστική και απόκρυφη ζωή του, απολογείται στο θρησκευτικό δικαστήριο της πόλης ΝΑΝΤ της ΓΑΛΛΙΑΣ το 1440 για τα ειδεχθή εγκλήματά του.

Η μετάβαση από το καλό στο κακό, από την ενάρετη ζωή στην αμαρτωλή, από τον φυσικό τρόπο ζωής στον ανώμαλο, από  τη φυσιολογική σεξουαλικότητα στην εκτροπή της, βρίσκουν στον ΖΙΛ ΝΤΕ ΡΑΙ τον ιδανικό εκφραστή τους.

Οι μελετητές του δεν μπορούν ακόμη και τώρα να εξηγήσουν το φαινόμενο-γιατί περί φαινομένου πρόκειται- της μετάλλαξης ενός  από τους μεγαλύτερους serial killers όλων των εποχών.

Το έργο του CLAUS δεν δικάζει, περιγράφει και καταγράφει όλα τα γεγονότα που προκύπτουν από τα πρακτικά του θρησκευτικού δικαστηρίου, ο δε σκηνοθέτης και ερμηνευτής Νίκος Χατζηπαπάς, σεβόμενος απόλυτα τη τεχνοτροπία και το ύφος του , μας πρόσφερε ένα μοναδικό μονόλογο, απίστευτης τόλμης, θάρρους και ερμηνευτικής μαγείας.

Ο Χατζηπαπάς κέντησε, οικοδόμησε και ολοκλήρωσε το δύσκολο και σαγηνευτικό έργο με απίστευτη αφοσίωση, σωματική εξουθένωση, αλάνθαστο λόγο και ομοίασε η ερμηνεία του παρόμοιες πολύ μεγάλων Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων ηθοποιών.

Το έργο χωρίζεται σε δύο ισότιμα και ισόχρονα μέρη, το πρώτο αναφερόμενο στην απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου και το δεύτερο σε μία απίστευτα ωμή εξομολόγηση, με λεπτομερή περιγραφή του σοδομισμού των παιδιών.

Ο ΖΙΛ, περισσότερο από τον θάνατο, φοβόταν τον αφορισμό, τον θάνατο όμως με κρεμάλα και πυρά δεν απέφυγε.

Η παράσταση, από τις πιο ολοκληρωμένες, εντυπωσίασε και η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ο λαμπρός σκηνοθέτης και ηθοποιός στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η ταυτότητα της παράστασης Ο Ζιλ και η νύχτα, στο θέατρο Αμαλία

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Νίκος Χατζηπαπάς
Συμμετοχή: Πάνος Λαμπρίδης
Γλυπτό: Κωστής Παπαδόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Ελίζα Χατζηπαπά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νέλη Αλκάδη
Video: Κωστής Παπαδόπουλος
Εκτέλεση Κοστουμιών: Λίτσα Κυρίτση
Παραγωγή: Helix Theatre – Labillusions