Freddie Mercury – O βασιλιάς των QUEEN ( 5 Σεπτεμβρίου 1946 – 24 Νοεμβρίου 1991)

Written by

Freddie Mercury -( 5 Σεπτεμβρίου 1946 – 24 Νοεμβρίου 1991)                                        

Ο Farrokh Bulsara, κατά κόσμο Freddie Mercury γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στο νησί της Ζανζιβάρη. Από τις Ινδίες όπου θα περάσει την παιδική του ηλικία, ο Freddie θα βρεθεί  με την οικογένειά του στην πόλη του Middlesex του Ηνωμένου Βασίλειου  το 1964. Γύρω στα εφτά του χρόνια θα ξεκινήσει μαθήματα πιάνου και αργότερα  θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Ealing College of Arts. Η μουσική όμως είναι αυτή που θα τον κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Freddie Mercury – H μεταμόρφωση ενός χαμόγελου

Έξω από μια παμπ του Middlesex o ντράμερ Roger Taylor και ο κιθαρίστας Brian May του συγκροτήματος Smile θα έχουν μια καρμικη συνάντηση με έναν νεαρό μουσικό και vocalist, τον Freddie Mercury, ο οποίος θα τους ζητήσει να αναπληρώσει την άδεια θέση του προηγούμενου τραγουδιστή του συγκροτήματος. To 1971 στο συγκρότημα θα μπει και ο μπασίστας John Deacon. Ο κύβος είχε πλέον κυλήσει και το ταξίδι στη ροκ μουσική μόλις ξεκινούσε για την θρυλική τετράδα. O Freddie θα μετονομάσει τους Smile σε Queen και ο ίδιος θα αλλάξει το επίθετο του από Bulsara σε Mercury.

To πρώτο δισκογραφικό ντεμπούτο των Queen θα γίνει το 1973 με τον ομώνυμο τίτλο Queen και θα ακολουθήσει ο δεύτερος δίσκος τους το 1974 με τίτλο Queen II. Αν και τα πρώτα δύο άλμπουμ του συγκροτήματος έγιναν χρυσά, η ιδιαίτερη μουσική των Queen που με μαεστρία ένωνε στοιχεία heavy metal και glam rock κάτω από την αρμονική φωνή του Mercury και τα σόλο του May  δεν είχαν μεγάλη απήχηση στο αγγλικό κοινό.H επιτυχία όμως δεν άργησε να έρθει. Την ίδια χρονιά ο δίσκος  Sheer heart attack  έγινε πλατινένιος σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία. Από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου είναι  και το Killer Queen.

Bohemian Rhapsody        

Μπορεί τα τραγούδια We will rock you και We are the champions να εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να συνοδεύουν όλες τις παγκόσμιες αθλητικές  και μη εκδηλώσεις, ωστόσο -κατά προσωπική εκτίμηση-το τραγούδι Bohemian Rhapsody από τον δίσκο A night at the museum του 1975 τοποθέτησε στο πάνθεον της ροκ σκηνής το συγκρότημα των Queen.

O συνθέτης/καθηγητής Irwin Fisch δίνει μία καλή επεξήγηση για την σπουδαιότητα του Bohemian Rhapsody: “ Δεν είναι ένα τραγούδι..Στην ουσία είναι 5 είδη τραγουδιών σε μία σύνθεση: 1.a cappella,2.ballad,3.opera,4.hard rock,5. coda.”. Η ασυνήθιστη  μεγάλη διάρκεια του τραγουδιού (5:55λ- αν και στον ίδιο δίσκο το τραγούδι The prophet’s song έχει διάρκεια 8:17λ), ο συνδυασμός μουσικών ειδών σε μία εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία και η ευκολία διορθώσεων που παρέχει ήταν ανύπαρκτη, ακόμα και η θεατρικότητα του video clip που σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones “ εισήγαγε το video clip πολύ πιο πριν το MTV” έδιωξαν πολύ σύντομα τα σύννεφα ανησυχίας των μελών του συγκροτήματος για την επιτυχία ή την αποτυχία αυτού του εμπνευσμένου «πειράματος».

Το Bohemian Rhapsody ήταν μία εξ’ολοκλήρου δημιουργία του Freddie Mercury. “ Όλα τα στοιχεία ήταν εκεί…μέσα στο μυαλό του Freddie σαν στρατιωτάκια” αναφέρει ο ντράμερ των Queen,Roger Taylor. Και όλα αυτά τα στοιχεία, σαν κομμάτια από κάποιο πάζλ ενώνονταν σταδιακά, για να αποκαλύψουν στο τέλος την μελωδική εικόνα του τραγουδιού.  O Brian May σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ  του 2002 για την δημιουργία του συγκεκριμένου τραγουδιού λέει τα εξής: “ Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης υπήρχαν διάφορα  μεγάλα κενά μέσα στο τραγούδι και ρωτούσαμε τον Freddie σχετικά με αυτά. Εκείνος μας απαντούσε ότι εδώ θα είναι η όπερα, εκεί το ένα, εκεί το άλλο κλπ.”.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διαχρονικά κομμάτια έτσι και στην περίπτωση του Bohemian Rhapsody  οι στίχοι του κρύβουν μία ιστορία. Ποια είναι αυτή? Θα σας απογοητεύσω, γιατί πέρα από το εμφανέστατο έγκλημα κάποιου φτωχού αγοριού  και της επικείμενης τιμωρίας του,η απάντηση παραμένει ουσιαστικά μυστική.  Ο Brian May στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το νόημα του τραγουδιού στο ίδιο ντοκιμαντέρ, μας πληροφορεί ότι και ο ίδιος δεν γνωρίζει για την πραγματική ταυτότητα της ιστορίας αλλά ακόμα και να ήξερε δε θα την αποκάλυπτε, καθώς δε του αρέσει να φανερώνει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω ακόμα και από τα δικά του τραγούδια. Τώρα αλήθεια ή ψέμα δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο στο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει «μεγάλο» τραγούδι που να μην συμπεριλαμβάνει μία γερή δόση κατάθεση ψυχής του δημιουργού του. Έτσι, ανάμεσα στους θεούς, στους δαίμονες, στους χαρακτήρες μιας κομέντια ντελ άρτε και στον πρωταγωνιστή της ιστορίας κινείται και ένα κομμάτι της ψυχής του Mercury.

Στίχοι του Bohemian Rhapsody

( 1. A cappella)

Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide
No escape from reality
Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy, I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
A little high, little low
Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me, to me

Mama, just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he’s dead
Mama, life had just begun
But now I’ve gone and thrown it all away
Mama, ooo
Didn’t mean to make you cry
If I’m not back again this time tomorrow
Carry on, carry on, as if nothing really matters

(2.Ballad)
Too late, my time has come
Sends shivers down my spine
Body’s aching all the time
Goodbye everybody I’ve got to go
Gotta leave you all behind and face the truth
Mama, ooo (anyway the wind blows)
I don’t want to die
I sometimes wish I’d never been born at all

I see a little silhouetto of a man
Scaramouch, scaramouch will you do the fandango
Thunderbolt and lightning very very frightening me
Gallileo, Gallileo,
Gallileo, Gallileo,
Gallileo Figaro – magnifico

 (3. Opera)
But I’m just a poor boy and nobody loves me
He’s just a poor boy from a poor family
Spare him his life from this monstrosity
Easy come easy go will you let me go
Bismillah! No we will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go – let him go
Bismillah! We will not let you go let me go
Will not let you go let me go (never)
Never let you go let me go
Never let me go ooo
No, no, no, no, no, no, no
Oh mama mia, mama mia, mama mia let me go
Beelzebub has a devil put aside for me
For me
For me

(4.Rock)
So you think you can stop me and spit in my eye
So you think you can love me and leave me to die
Oh baby can’t do this to me baby
Just gotta get out just gotta get right outta here

(5.Coda)
Ooh yeah, ooh yeah
Nothing really matters
Anyone can see
Nothing really matters nothing really matters to me

Anyway the wind blows

Queen=Mercury & Mercury=Queen

Έχουμε συνηθίσει τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάντοτε πάνω στον τραγουδιστή ενός συγκροτήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη. Αν κάποιος αναφέρει π.χ. τους Doors τότε αυτόματα στο μυαλό έρχεται το όνομα Jim Morrison. Το ίδιο ισχύει και με τους Queen. Ο Mercury ήταν η ψυχή του συγκροτήματος.

Η έκταση και το ηχόχρωμα της φωνής του ήταν μοναδικά. Ακόμα και το «μειονέκτημα» της οδοντοστοιχίας του κατέληξε σε προτέρημα για τις φωνητικές του ικανότητες δημιουργώντας ένα δυνατότερο  και φυσικό μουσικό ηχείο. Ίσως η καλύτερη απόδειξη γι αυτό -αν και είναι τραγούδι εκτός era Queen- αποτελεί το ντουέτο με τη σοπράνο Μονσερα Καμπαγιε στο τραγούδι Barcelona. Αλλά και από τα τραγούδια των Queen, το soundtrack της ταινίας Highlander «Who wants to live for ever» υπογραμμίζει το φωνητικό ταλέντο του Mercury.

Όσο για την σκηνική του παρουσία, δεν ήταν μόνο ο δυναμισμός ή το σταριλικι του που γεμιζαν την σκηνή. Ήξερε να επικοινωνεί με τους ακροατές/θεατές/φαν και να ανταποδίδει την αγάπη που του έδειχναν.

Δε χρειάζεται λοιπόν μεγάλη φαντασία ούτε μαθηματικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει στην πορεία ενός συγκροτήματος, η ύπαρξη ενός μέλους με υπέροχη φωνή, εμπνευσμένες συνθέσεις και απαράμιλλη σκηνική παρουσία.

Ωστόσο στην περίπτωση των Queen, που αναμφισβήτητα ο Freddie Mercury κατέλαβε δικαίως την πρωτοκαθεδρία, η επιτυχία τους οφείλεται πραγματικά τόσο στο συλλογικό έργο όσο και στον οραματισμό τους να προσφέρουν στους ακροατές τους συνεχώς καινούργιους ήχους. Σε μία συνέντευξή του ο May εξηγεί πως κάθε φορά που ήταν να ξεκινήσουν έναν καινούργιο δίσκο, ο καθένας έφερνε τα τραγούδια που είχε γράψει και μετά από συζήτηση αποφάσιζαν για το νέο υλικό. Oι Mercury, May και Taylor ήταν οι συνθέτες των τραγουδιών του συγκροτήματος με τα περισσότερα να έχουν γραφτεί από τους δύο πρώτους. Ο ισχυρός δεσμός μεταξύ των μελών του συγκροτήματος μπορεί να κλυδωνίστηκε από την σύντομη σόλο καριέρα του Mercury αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έσπασε, όπως φαίνεται  από την επανένωση του συγκροτήματος μέχρι  και μετά τον θάνατο του Freddie. Αν ο Mercury ήταν η ψυχή των Queen, τα υπόλοιπα τρία μέλη ήταν  δίχως άλλο το σώμα.

LIVE AID-1985

Η  φιλανθρωπική συναυλία  Live Aid  που δόθηκε στο Webley το 1985 (παράλληλα με λοιπές συναυλίες σε όλο τον κόσμο) είχε ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ανάμεσα σε θρυλικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι U2,Sting,Phil Collins,Elton John,Spandau Ballet,Status Quo,The Who, David Bowie κτλ η εμφάνιση- και επανένωση- των Queen ψηφίστηκε ως η καλύτερη ζωντανή ερμηνεία/απόδοση/παρουσίαση συγκροτήματος  στην ιστορία του ροκ

Η συμμετοχή των 72,000 θεατών στα τραγούδια των Queen και στο επικοινωνιακό παιχνίδι με τον Mercury ήταν συγκλονιστική. Το συγκρότημα εκείνη την ημέρα ερμήνευσε 6 τραγούδια: Bohemian Rhapsody,Radio Gaga,We will rock you,We are the champions,Crazy little thing called love  και Hammer to fall.

Δισκογραφία QUEEN

(στη δισκογραφική λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις)

1973- QUEEN
1974-QUEEN II
1974- SHEER HEART ATTACK
1975-A NIGHT AT THE OPERA
1976-A DAY AT THE RACES
1977-NEWS OF THE WORLD
1978-JAZZ
1980-THE GAME
1980-FLASH GORDON OST
1982-HOT SPACE
1984-THE WORKS
1986-A KIND OF MAGIC
1989- THE MIRACLE
1991-INNUENDO
1995-MADE IN HEAVEN

Μερικές από τις επιτυχίες

Killer Queen
Bohemian Rhapsody
Somebody to love
We are the champions
We will rock you
Radio Gaga
Innuendo
Breakthrough
I want to break free
Another bites the dust
Don’t stop me now
Crazy little thing called love
I wanted all
It’s a kind of magic
Love of my life
One vision
Friends will be friends
I am going slightly mad
Tie your mother down
These are the days of our lives
It’s a hard life
Princes of the universe
Love of my life
Scandal
The show must go on

Freddie Mercury’s solo album

1985- Mr. BAD GUY
1987- THE GREAT PRETENDER (single)
1988-BARCELONA

Επιτυχίες

Living on my own
Barcelona
The great pretender

Η ταινία Bohemian Rhapsody

Καλογυρισμένη και προσεγμένη ταινία, δίνει στο κοινό τον ισχυρό δεσμό φιλίας του αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος. Το πιο σημαντικό ίσως από όλα- πέρα από την μουσική επένδυση με τα τραγούδια του συγκροτήματος- είναι ότι αφήνει πολύ πίσω την κουτσομπολίστική ματιά σχετικά με την προσωπική ζωή του Freddie Mercury. Από την άλλη πλευρά, το χειρότερο από όλα είναι η αποτυχημένη εμφάνιση του πρωταγωνιστή που ενσαρκώνει τον τραγουδιστή των Queen.

Αν και αποδίδει πολύ καλά τον δυναμισμό του Mercury εντός και εκτός σκηνής, την ιδιοσυγκρασία του και την ευαισθησία του, ο σωματότυπός του παραπέμπει σε παιδάκι κατασκήνωσης ενώ σε όλη την ταινία δίνει την αίσθηση ότι υποφέρει από μαγουλάδες με την προσθετική δοντιών και εν είδη τικ προσπαθεί τα να κρύψει. Η αλήθεια είναι ότι αν παρατηρήσει κάποιος συνεντεύξεις του Freddie Mercury, όντως και ο ίδιος προσπαθεί να καλύψει τα δόντια του την ώρα που μιλάει αλλά σε καμιά περίπτωση σε τέτοιο βαθμό. Οι σακούλες δε κάτω από τα μάτια είναι ελαφρώς απερίγραπτες και απομακρύνουν την εικόνα του Mercury περισσότερο. Η αρχική επιλογή του Σάσα Κόεν ως Freddie Mercury θα εκτόξευε την ταινία.

cityculture.gr / Freddie Mercury – O βασιλιάς των QUEEN / γράφει η  Αριστέα Αθ. Βραζιώτη